Обратно към категорията

ТРИ ПЪТИ Е СПАДНАЛО НИВОТО НА ВОДАТА В ЯЗОВИР АСЕНОВЕЦ

   

ТРИ ПЪТИ Е СПАДНАЛО НИВОТО НА ВОДАТА В ЯЗОВИР АСЕНОВЕЦ

Водата в основния водоизточник на Сливен яз. „Асеновец“ намаля драстично тази година, поради липса на дъжд и снеготопене през зимата и пролетта на 2019-та. 
Обемът на язовира в момента е спаднал на 17 милиона куб.м при максимален капацитет от 28 милиона куб. метра. Във „В и К“ – Сливен се надяват да има повече валежи в Балкана през следващите месеци, особено в района на язовира и реките, от които той се водоснабдява – Асеновска и Магарешка. Ако сушата продължи и в следващите пролетни и летни месеци, до края на годината може да се наложи във водоснабдяването да се включат помпите на река Тунджа.
Засушаването през тази година, според управителя на „ВиК“ – Сливен инж. Севдалин Рашев, е тревожно, в сравнение с минали години.  Само преди една година, на 5 април 2018-та,  язовир „Асеновец“ беше запълнил капацитета си и преливаше през изпускателя си контролирано. По-назад във времето, язовирът е бил с максимално запълнен капацитет и е преливал през наситените с дъждове години 2016-та, 2012-та, 2010-та.
Всички съоръжения на „Асеновец“ са изправни. Язовирният екип ежедневно подава справки за състоянието на езерото в МРРБ, МОСВ и Държавната агенция за метеорологичен и технически надзор. 









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

БАБА ДОРА ОТ ШАРКОВО, ВЪВ ВИДЕО НА РАДИО 999, ДОСТИГНАЛО ДО МИЛИОНИ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!