БАНКОВИЯТ ОБИРДЖИЯ ОТ СЛИВЕН ИСКА ПРЕДСРОЧНА СВОБОДА


06/04/19 08:52:02коментари:0БАНКОВИЯТ ОБИРДЖИЯ ОТ СЛИВЕН ИСКА ПРЕДСРОЧНА СВОБОДА

Банковият обирджия от Сливен Стефан Стефанов е подал молба за предсрочно освобождаване в Софийския градски съд.
На 23 март 2011 г. 27-годишният тогава Стефанов направи опит да обере банков клон на "Инвестбанк" в центъра на Сливен. Той простреля охранителя Станчо Станев и взе шестима служители в банката за заложници. Кризата продължи повече от 18 часа, през които Стефанов пусна всички заложници и се предаде след тежки преговори с психолог от МВР.
 
Делото продължи 3 години, през които стигна до Върховния касационен съд, но бе върнато на първата инстанция. В крайна сметка през юни 2014 г. при повторното разглеждане на процеса от върховните магистрати, те потвърдиха решението на Бургаския апелативен съд - 15 години затвор за Стефанов.
 
Преди две години в телевизионно интервю неуспелият обирджия призна, че 6 месеца е планирал банковия удар, но нещата "се объркали". Стефан Стефанов разказа, че е имал двама съучастници, които трябвало да му осигурят "коридор" за бягство. Отказа обаче да назове имената им, защото не бил предател.
 
Първоначално Стефанов излежаваше присъдата си в бургаския затвор, но впоследствие е преместен в София, тъй като имал приятелка в столицата.
 
Софийският градски съд все още не е насрочил дата за разглеждане на молбата на обирджията. По закон за предсрочно освобождаване е необходимо осъденият да е изтърпял повече от половината от наказанието и да е доказано, че се е поправил. В молбата на Стефанов, който има да излежи още около 6 години, се твърди, че отговаря на това условие. Това е така, тъй като от наказанието му се приспадат и годините, които е прекарал в ареста с мярка за неотклонение "задържане под стража" преди окончателното решение на ВКС.
 
Преди да вземат решение по молбата на Стефанов, градските магистрати ще изслушат инспектори от затвора, които ще дадат становище за поведението на затворника, както и дали се е превъзпитал.

Dir.bg
КоментариНай-четени новини днес


ЕС за чумата в Странджа: Слаб щам, не узнахме вида, но нямаше значeние

Съдебни изпълнители налагат запор и на пенсии

МЪЖ ЗАГИНА В КАТАСТРОФА В ЯМБОЛ

КОЙ Е ВИНОВЕН?

НАПРЕЖЕНИЕ В БЕЗМЕР. СТОПАНИ НА ДОМАШНИ ПРАСЕТА ПРЕКЪСНАХА ЛЕКЦИЯ НА ВЕТЕРИНАР ЗА АЧС


Най-коментирани новини

КОЙ Е ВИНОВЕН?

МЪЖ ЗАГИНА В КАТАСТРОФА В ЯМБОЛ

Подготвят Стефан Данаилов за операция

Санкционират ВиК-Ямбол, заради оцветяванията на река Тунджа

SLIVENINFO: ГОЛЕМИЯТ ЕНЧО КЕРЯЗОВ ЩЕ БЪДЕ КАНДИДАТ ЗА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИК В ЯМБОЛСледвай ни в Twitter


Follow radio999bg on Twitter

ОЩЕ НОВИНИ