Обратно към категорията

Горски служители възстановиха чешма в историческата местност Кушбунар в Сливенския балкан

   

Горски служители възстановиха чешма в историческата местност Кушбунар в Сливенския балканГорски служители от Регионална дирекция по горите /РДГ/ и Държавно горско стопанство /ДГС/ в Сливен възстановиха чешмата Кушбунар в Сливенския балкан. Това съобщиха от институциите.
Възстановяването е част от събитията по случай професионалния им празник, който тази година съвпада със 140-годишнината от създаването на горската администрация у нас.
Районът е бил почистен, поставени са били пейки и предупредителни табели за посетителите да пазят природното богатство - вековната гора, в която се намира чешмата, и изворът, за който легендите твърдят, че е лечебен. "Чешмата беше пресъхнала 25-30 години, но почистихме каптажа и направихме необходимото, за да доведем вода до чучурите й", съобщават от РДГ.
Според исторически източници, Кушбунар е старо хайдушко сборище. Местността се свързва с дейността на хайдутите Злати Карачоолу, Кара Кольо, Панайот Хитов и Хаджи Димитър, както и с Васил Левски като знаменосец в четата на Хитов.
Регионалната дирекция по горите обхваща осем горски стопанства: Елхово, Котел, Нова Загора, Сливен, Стара река, Твърдица, Тича,Тунджа.









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Благотворително: Вики отива на рехабилитация в Турция
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!