Обратно към категорията

С благотворителен базар събират средства за ремонт на най-стария православен храм в Ямбол

   

С благотворителен базар събират средства за ремонт на най-стария православен храм в ЯмболЦърковното настоятелство на най-стария православен храм в Ямбол "Света Троица" организира на 21 април - Цветница, трети благотворителен кулинарен базар за събиране на средства лева за ремонт на сградата, съобщиха от настоятелството.
Събраните досега дарения от фирми и граждани не са достатъчни, за реставрация на сградата са необходими около 70 000 лева, допълниха организаторите на проявата.
Според историци храмът е построен в началото на 17-ти век. Първоначално е бил вкопан в земята, нямал е прозорци и се осветявал от кандила и свещи. На иконостаса е имало икони, а на стените били зографисани няколко светии и пророци.
След 1871 г. на мястото на старата църква е изграден нов храм от тревненски строители. Разкрито е и килийно училище, в което за първи път в града се преподава на български език. През януари 1878 година храмът е изгорен от отстъпващите турски войски. Сегашната сграда е построена през 1884 година.









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Зевзеци в Новозагорско село: Ако Байдън дойде и хоро ще му изиграем
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!