Обратно към категорията

Ученици от Стралджа и Самуилово стават посланици за ден в Деня на ромите

   

Ученици от Стралджа и Самуилово стават посланици за ден в Деня на ромите

Гимназистка от Сопот ще измести президента Румен Радев на 8 април за около час. В 11.00 часа Богомила Самуилова, ученичка в  Професионална гимназия „Генерал Владимир Заимов“, град Сопот ще застане на мястото на президента на България.  
В 10.00 часа Посолството на Федерална Република Германия ще бъде домакин на Виктория Йорданова и Ростислав Георгиев, ученици в ОУ „Христо Ботев“ в сливенското село Самуилово. 
В 12.00 посланикът на Кралство Дания Сьорен Якобсен ще посрещне Митка Панова, която учи в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, град Стралджа, област Ямбол.
Президентът Румен Радев, вицепремиерът Томислав Дончев, министрите на образованието, здравеопазването, труда и социалната политика, младежта и спорта, омбудсманът Мая Манолова, както и посланиците на Швейцария, Франция, Германия, Дания и САЩ ще приемат ученици на 8  април в рамките на инициативата „Ученически лидери – министри и посланци за един ден”. Това съобщиха от Центъра за междуетнически диалог „Амалипе“. Избраните ученици са победители в конкурса за есе „Да превърнем езика на омразата в език на толерантността!”. 
8 април е обявен за Международен ден на ромите през 1992 г. Идеята, която ООН и Европейският съюз са подкрепили, е на Международната организация "Романо юнион".
Изборът на датата никак не е случаен. На тази дата се чества освобождаването на ромите от концентрационния лагер Аушвиц в края на Втората световна война. На 8 април 1971 г. в Лондон се провежда и Първият ромски конгрес. Целта му е да се обединят и систематизират усилията на международното ромско движение, както и да се привлече вниманието на световната общественост върху проблемите на тази малцинствена група: образование, бедност, изолиране от обществото. На срещата са приети общи ромски химн и знаме. Химнът е песента „Джелем, джелем" на Жарко Йованович от 1969 г. Знамето изобразява синьото небе, зелената земя и червеното колело на постоянното движение.
 









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

МЛАДИ МЪЖЕ СПАСИХА КУЧЕ ОТ УДАВЯНЕ И ОТКРИХА СТОПАНИТЕ МУ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!