Обратно към категорията

Велика сряда е

   

Велика сряда е Велика сряда в християнската традиция е срядата на Страстната седмица. В православието тя се свързва с евангелската Притча за двамата длъжници, в която Исус Христос сочи опрощаването на грешниците като по-важно от това на праведниците, както и с решението на Юда Искариотски да предаде Христос.

Припомня се за ценното миро, пролято върху главата на Христос от разкаяла се грешница. Жената успяла да влезе в дома, дето бил Христос, жената, носеща алабастърен съд с драгоценно миро, искала да засвидетелства почитта си. В бързината, да не ѝ се пречи на доброто намерение, тя счупила съда, по-лесно да се разлее мирото. Това не се одобрило и някои от апостолите възроптали под предлог, че по-добре би било мирото да се продаде и парите да се раздадат на бедните. А Христос казал да не я смущават, защото за това ѝ усърдие ще се разгласи по цял свят. Тогава Юда отишъл при юдейските първенци и уговорил предателството на Христос за тридесет сребърника.

От този ден коленопреклоненията на молитвата не престават.

На днешния ден в храмовете се служи Преждеосвещена Литургия. Вечерта богослужението е Малко повечерие.

В народната традиция обичаят повелява да се бере здравец - предимно от децата. На Разпети петък той се раздава за здраве. Не се работи никаква домакинска работа, защото се вярва, че умението ще се отнеме.












Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Трагедия в село Недялско
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!