Обратно към категорията

11 деца всеки ден стават жертва на насилие

   

11 деца всеки ден стават жертва на насилие

За Бургас и Ямбол най-сериозни са проблемите за кражбите и грабежи над деца, за Сливен - побоищата

10-11 деца всеки ден стават жертва на насилие. По официални данни на Прокуратурата за първите 6 месеца на 2018 г. пострадалите от престъпления деца са 1947, от които 882 малолетни и 1065 непълнолетни. Тези данни са предоставени от прокуратурата на Национална мрежа за децата по повод подготовката на Бележника за средния успех на държавата в грижата за децата. 

Докладът се изработва от Национална мрежа за децата – обединение на 152 граждански организации от цялата страна, които работят за и с деца и семейства. Той прави преглед на основните политики, насочени към благосъстоянието на децата в България. Автори са 30 експерти, които ежедневно са на терен и работят директно с деца и семейства в цяла България. За трета поредна година докладът включва и мнението на над 460 деца, млади хора, родители и професионалисти. 
Вчера той основни теми от него бяха представени на среща в Сливен от Фондация „Здравето на ромите“ - Сливен,  Сдружение „Верният настойник“ гр. Бургас и от Читалище „Умение 2003“ гр. Ямбол, които са членове на Национална мрежа за децата. 
Оценката на държавата по темата „Закрила на детето от всички форми на насилие“ тази година се покачва малко - до тройка, заради приетите промени в Наказателния кодекс относно криминализирането на домашното насилие, както и заради усилията за промени в Координационния механизъм за взаимодействие при работа в случаи на деца, жертви на насилие или в риск от насилие и за взаимодействие при кризисна интервенция. Но продължава да липсва единна, мултидисциплинарна и координирана политика за борба с насилието над деца.  
За Бургас най-сериозни са проблемите за кражбите и грабежи над деца, същото се отнася и за Ямбол, макар, че цифрата 6 за Ямбол срещу 61 за Бургас пострадали от кражби и грабежи деца звучи доста успокоително. Всъщност, ако вярваме на данните от НСИ, излиза, че Ямбол е най-спокойният град за децата – само 6 ограбени и само 1 пострадало момиче във възрастовата граница 14-17 г. от блудство. Останалите 16 пострадали от престъпления деца са в графата „други“, каквото и да значи това.
В Сливен също пострадалите от т. нар. „други“ престъпления също са най-много – 42, от които половината са малолетни, 15 са момичета. В Сливен има и 7 телесни повреди, 5 блудства, 3 довършени изнасилвания и 1 опит за изнасилване. В Бургас също има 1 изнасилване на малолетно момиче, 1 опит за изнасилване, 6 блудства, 2 от които с малолетни момчета. 
От статистиката за противообществените прояви на децата е видно, че бягството от дома, разрушаването на чужда собственост, проявата на агресия и насилие и употребата на психоактивни вещества са най-сериозните проблеми за Бургас, Ямбол и Сливен. 71 деца са бягали от домовете си в трите области през миналата година. Случаят с 15-годишната Дарина Николова от Сливен от март тази година е достатъчно показателен защо децата бягат. 16 деца са заведени на отчет в детските педагогически стаи за скитничество, което си е равносилно на бягство от дома. 74 деца са проявили агресия и насилие, отделно други 16 по необяснима за нас логика на статистиката са отделени в графата извършили тормоз, като забележете, 8 от тези деца са от Сливен и нито едно от тях не е извършвало съответния тормоз в училище. 
В Ямбол най-тежкото престъпление, извършено от непълнолетен, е  опит за изнасилване, докато в Сливен има 3 довършени изнасилвания и  блудства. В Бургас - 3 блудства, едно от които е извършено от малолетен, имаме и едно убийство с извършител непълнолетен младеж. 













Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Благотворително: Вики отива на рехабилитация в Турция
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!