Обратно към категорията

СТРАЛДЖА В ПОДГОТОВКА ЗА 55-ГОДИШНИНАТА НА ЛЕГЕНДАРНИЯ АНСАМБЪЛ „ВЪЖИЧКИ“

   

СТРАЛДЖА В ПОДГОТОВКА ЗА  55-ГОДИШНИНАТА  НА ЛЕГЕНДАРНИЯ АНСАМБЪЛ „ВЪЖИЧКИ“

На богат, шарен и вълнуващ  фолклорен празник ще се радват почитателите на народното танцово изкуство в Стралджа на 30 август т.г. Отбелязването на 55-тата годишнина от създаването на емблематичния фолклорен ансамбъл „Въжички“ ще съвпадне с дните, посветени на 50-годишнината от обявяването на Стралджа за град и според организаторите от общината това ще обогати празничната програма.
Създаден от талантливия и обичан хореограф, музикант, постановчик, гл.художествен ръководител Тончо Тончев в началото на 60-те години на миналия век с ученици от тогавашния Селскостопански техникум, танцовият състав с красивото име „Въжички“ много бързо постига успехи както в селището, така и извън него. Постановките на Тончев се изпълняват изключително  добре от самодейците, получават високата оценка на специалистите, за да се открие и пътят им към всички сцени на България с безброй отличия. Ансамбълът се завръща винаги и само със златни отличия. Следват  множество турнета извън страната, където публиката става на крака, за да аплодира костюми, песни и танци, които радват, вдъхновяват, събуждат българското. 
Наследниците на този ансамбъл „Въжички“ при НЧ“Стралджа 2016“ и до днес  поддържат традицията, до днес танцуват на сцената със същата енергия, радост и гордост и на връх годишнината ще покажат своето майсторство. Гости на събитието ще бъдат и  други известни ансамбли, които включват в своите програми  танци на незабравимия Тончо Тончев. Честването ще бъде съпътствано и от специална фотоизложба в Историческия музей на града.
В този исторически момент от особено значение е фактът, че  община Стралджа регистрира марката „Въжички“ в Патентното ведомство с всички права върху нея, тя е под контрола на Нели Тончева Кавалджиева, дъщеря на известния хореограф и създател на ансамбъла Тончо Тончев, както и председател на НЧ“Стралджа 2016“.









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Интервю с баба Дора от с. Шарково
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!