Атанас Скатов изкачи третия най-висок връх в света - Канчендзьонга


15/05/19 15:29:56коментари:0Атанас Скатов изкачи третия най-висок връх в света - Канчендзьонга

Алпинистът Атанас Скатов изкачи третия по височина връх на планетата. След 15-часов преход той успя да стъпи на връх Канчендзьонга (8586 м) или по скоро няколко метра под него. Върхът е свещен за жителите на Сиким и съществува неофициално правило изкачващите го алпинисти да не стъпват на самия върхов купол.
„ На върха съм”.  Това съобщение изпрати сливенският алпинист  от СПОТ устройството си  в 04.43 българско време в сряда сутринта.
Малко по- късно и от фирмата организатор потвърдиха, че според телефонно обаждане от базов лагер, всички алпинисти в експедицията, общо 23-ма плюс шерпите, са достигнали върха. Сега целта е да слязат колкото се може по- ниско в зоната под 7000 метра.
Експедицията беше доста трудна за Скатов, тъй като той се разболя на три пъти по време на изкачването. Въпреки това, сливналията не се отказа да атакува върха.
Връх Канчендзьонга е 7- мият изкачен от Атанас Скатов връх по проекта му за изкачване на Хималайската корона от 14 осемхилядника на планетата. Първият връх, който той успя да изкачи е Еверест през 2014 г. и оттогава до сега е добавил в колекцията си върховете Манаслу (2015); Аннапурна ,Макалу (2016) ; Лхотце и Еверест (2017) и Чо Ойо (2018), който достигна без употреба на кислород и шерп.
През 2017г. Атанас Скатов стана и първият българин успял за завърши проекта “Севън съмитс” за изкачване на 7- те континентални върхове на планетата.
След кратка почивка и възстановяване, в средата на месец юни, следващата цел на алпиниста за този сезон ще бъдат върховете Гашербрум 1 и 2 в планинската верига Каракурум в Пакистан.
Интересно стечение на обстоятелствата е, че в деня на „атаката” излезе от печат и новата пета книга от поредицата “ Над 8000 метра” на Атанас Скатов “ Лхотце и Еверест на един дъх”.
 
КоментариНай-четени новини днес


Продават военните имоти в Болярово, Ружица и на Червен баир в Ямбол

ИНДУСТРИАЛНИ СВИНЕВЪДИ: ОСНОВЕН ПРОБЛЕМ ПРИ ЧУМАТА ПО СВИНЕТЕ СА СТОПАНСТВАТА ТИП <<ЗАДЕН ДВОР>>

Обявиха за общодържавно издирване 9 мигранти, участвали в погрома на центъра в Харманли

ОБИРДЖИИТЕ НА ХРАМ СВ. ГЕОРГИ В ЯМБОЛ НЕДОВОЛСТВАТ ОТ ПРИСЪДИТЕ СИ

Започва реконструкция на манастира край ямболското село Кабиле


Най-коментирани новини

Започва реконструкция на манастира край ямболското село Кабиле

18 юли 1331 г.: Ямбол най-после става трайно българско владение

ИНДУСТРИАЛНИ СВИНЕВЪДИ: ОСНОВЕН ПРОБЛЕМ ПРИ ЧУМАТА ПО СВИНЕТЕ СА СТОПАНСТВАТА ТИП <<ЗАДЕН ДВОР>>

АДФИ: Няма сериозни нарушения в болницата в Ямбол и Центъра за венерически заболявания в Сливен

5 години община Ямбол умува за паметник на ЛевскиСледвай ни в Twitter


Follow radio999bg on Twitter

ОЩЕ НОВИНИ