Обратно към категорията

Кой срещу колко ще се разписва? Вижте заплатите и бонусите на евродепутатите

   

Кой срещу колко ще се разписва? Вижте заплатите и бонусите на евродепутатите

Депутатите в европейския парламент се радват на добри заплати, бонуси и редица привилегии, например безотчетни пари за офис.
Всички евродепутати получават една и съща заплата. Тя се ocигypявa чpeз бюджeтa нa пapлaмeнтa. Оcнoвнoтo мeceчнo възнaгpaждeниe възлиза на малко над 8 757 евро (брутна сума). То подлежи на облагане с европейски данък и осигурителни вноски, след което възлиза на 6 824,85 евро. Или около 13 306 лева. Тази сума обаче може да се намали още. Това се случва, ако държавата, от която идва депутатът реши да обложи доходите му с националните данъци, съобщава Bulgaria ON AIR.
Депутатите получават и пари, с които да посрещат ежедневните си нужди. За да управляват разходите си за офис например, се предвижда надбавка за общи разходи в размер на 4 513 евро на месец.
Именно това финансиране е едно от най-оспорваните. Причината – сумата може да бъде депозирана директно в личните банкови сметки на членовете на Европейския парламент. А те не са задължени да разкриват как изразходват парите.
Засега няма изгледи тази политика да се промени. Точно обратното, през септември 2018 г. Европейският съд предизвика широко недоволство, след като одобри отказа на Европейския парламент да предостави достъп до документи, свързани с общи разходи на депутатите, на журналисти.
Мотивът – обработката на повече от четири милиона документа, които са изискани, ще бъде прекалено тежка задача за администрацията.
Когато пътуват във връзка с задълженията си като депутати, те трябва да представят фактури. Ако го направят разходите се възстановяват.
 









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Благотворително: Вики отива на рехабилитация в Турция
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!