Обратно към категорията

Корнелия Нинова подаде оставка

   

Корнелия Нинова подаде оставкаКорнелия Нинова подаде оставка пред Националния съвет на БСП. Конгрес на партията ще бъде свикан на 15 юни. Тогава трябва да бъде приета оставката на Нинова и да се одобрят новите правила за избор на следващия председател на левицата.

"При демократичните партии, в правовите държави, в модерното общество, отговорността винаги се носи от председателя. Затова аз поемам цялата отговорност за тази загуба. Подавам си оставката като председател на БСП. Предлагам свикване на Конгрес в съкратени срокове - от 15 дни, който да констатира по силата на Устава тази оставка. Дотогава да стартира кампания за номинации, приемане на правила и процедури за избор на председател по новия Устав, чрез пряк избор. Ако приемете това решение, ще ви предложим хронограма, по която да се състои, и това да бъде съчетано с анализа на резултатите на изборите, отчетите на изборите, подготовка за местните избори, номинации за председател и до края на юли да изберем новия предател такъв, какъвто партията реши. За да можем през август, септември, октомври- да се съсредоточим върху местната кампания и, дай Боже, да спечелим местните избори, в което вярвам. Благодаря ви още веднъж за всички усилия. Бъдете със самочувствие, че сме сила, че зад вас стоят хора, които ни вярват. Най-вече тях не трябва да предаваме. Да им дадем самочувствие, че сме на прав път и да им дадем енергия за местните избори", каза Нинова в изявлението си на пленума.


В момента съветът анализира резултатите от избори и трябва да обсъди мерки за действие, сред които стартиране на процедура за избор на председател и връщане на левицата в парламента, предаде БТА.

Още преди съвета членове на БСП коментираха, че вътрешната опозиция иска оставки и заседание на Конгреса заради загубата на евроизборите.

„Трябва да има заседание на редовния Конгрес, който да обсъди ситуацията и да получи оставките на сегашното ръководство”, коментира пред журналисти Атанас Мерджанов на влизане в централата на БСП. „Самият факт, че заседанието на Националния съвет се насрочва за днес, когато все още не са ясни резултатите, означава, че някой бърза да минимизира политическата отговорност и да избяга като я прехвърля на местните структури”, посочи той.

„Искам да се носи политическа отговорност за това, което се случи на тези избори”, коментира и областният председател на БСП в Пловдив Георги Гергов и даде пример с Австрия. Той посочи, че виновни са тези по върха и не може структурите да носят отговорност.

Още в понеделеник, Нинова призна на пресконференция, че БСП са изгубили изборите.

„По-важно е какво правим оттук нататък. Утре сме свикали Национален съвет, ще направим няколко предложения. Смятам, че отговорността трябва да е солидарна – от партийни организации до председател. Ще предложим да се проведат конференции във всички общини, на които да се направи анализ по места. Да се направи обективен анализ, обективна оценка. Да има точка в дневния ред – избор на ръководство на общински съвети и общински председатели. Провеждане на областни конференции и избор на областен председател. Трето - стартиране на процедура за избор на председател на БСП. Ще се явя на избор пред цялата партия, заедно със всички други кандидати. Разбира се, че процедурата е свързана с резултата от изборите”, заяви Нинова в понеделник.

Като лидер на партията тя е избрана на Конгрес. Това е най-висшият орган на БСП. Подадената оставка трябва да бъде одобрена от Конгреса, след което да бъде назначен временно изпълняващ длъжността, който да довърши мандата на Нинова.

Ако се стигне до промяна на правилата, не се знае как това ще се отрази на устава на партията.

 

Източник: nova.bg










Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Да сбъднеш мечта!
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!