Обратно към категорията

Мариета Сивкова: Кметът Славов се опитва да вкара ОбС-Ямбол в схема: продажба на паркинг пред блока на "Кварта" за строеж на 15-метрова сграда

   

Мариета Сивкова: Кметът Славов се опитва да вкара ОбС-Ямбол в схема: продажба на паркинг пред блока на "Кварта" за строеж на 15-метрова сграда

"Имам съмнение, че управлението на кмета се опитва да вкарва Общински съвет в схема, с която не се решат проблемите на града, а най- вероятно се подготвя почвата, за да се удовлетвори нечий частeн интерес.
 
Няма друго обяснение за това, което ни се предлага. А именно, кметът предлага, абсолютно немотивирано, да се съгласим, от един частично благоустроен терен пред блока, в който е бившият ресторант „Кварта”, сега пицария „Булевард”, да се обособят три имота – един - за изграждане на сграда, до 15 м височина, с предназначение за обществено обслужване, до него втори имот - малък паркинг (за около 8-10 автомобила) към сградата за сметка на мястото, където сега паркират поне 30 автомобила вечер на живущи в блока и околните сгради, и трети имот - „за озеленяване”, който покрива намиращата се в момента зелена площ с детски кът, явно за да не се скандализират хората и все пак да има нещо за тях.
 
Целият голям терен е частна общинска собственост и някой може би е договорил с кмета, да закупи имота за строеж на сграда, щом като без всякакъв мотив се внася това предложение.

Как да си обясним факта, че без да има потребност от задоволяване на някаква обществена нужда, която да сме обсъдили и решили да реализираме, на това място се иска такава промяна на ПУП и то 5 месеца преди изтичане на мандата. Явно целта е продажба на имота и застрояване, като за бонус се осигурява малък паркинг и директен излаз на ул. ”Граф Игнатиев”.
 
На фона на тази конкретна ситуация, отчитаме че Ямбол има крещяща нужда от паркинги, които да се изградят в Централна градска част, за да има място за паркиране и така да се ограничи обхвата на Синята зона, която гражданите оценяват като ненужна.

И вместо върху този голям имот да се направи в по-голямата си част паркинг, ни се предлага там да се строи сграда.
Напомням  на управляващите, че в документа, който разработиха и за който платиха много пари, а именно - Общинският план за развитие на община Ямбол 2014-2020 г., на стр. 89 пише: “Важна задача на бъдещите подробни устройствени планове следва да бъде намирането на подходящи места за изграждането на паркинг - гаражи и паркинги... Важно към настоящия момент е да се намерят и резервират всички възможни терени за изграждането на паркинги и гаражи за обществено и индивидуално ползване.”
 
Ето такова изменение на Подробния устройствен план, трябва да ни бъде предложено, което да е в обществен интерес, а ни се предлага да се съгласим с изменение, което решава частен проблем. С тези мотиви предлагам допълнение към решението, като в края на изречението, след Централна градска част се добави текста: „като изменението се състои в това, от УПИ  VІІ „за озеленяване” да се обособят два нови УПИ : УПИ  ХХV с отреждане „за благоустрояване” и УПИ  ХХVІ с отреждане „за движение и транспорт”.”
 
Така ще се запази съществуващото озеленяване и детския кът пред пицарията, а на терена до него ще се обособи паркинг с директна пътна връзка с улица „Граф Игнатиев ”.
 
*Изказване и предложение на общинския съветник  на сесията на 28 май 2019 г.









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

На Бабинден: За избора да родиш у дома 3 деца без лекарска помощ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!