Обратно към категорията

ЗМИИТЕ, ЗАБЕЛЯЗАНИ В КВАРТАЛИ НА СЛИВЕН, НЕ СА ОПАСНИ. СМОКООБРАЗНИ СА

   

ЗМИИТЕ, ЗАБЕЛЯЗАНИ В КВАРТАЛИ НА СЛИВЕН НЕ СА ОПАСНИ. СМОК Е

Във връзка със сигнали за забелязани змии в квартали на Сливен, граничещи с вилните зони, отдел „Екология“ при Община Сливен дава следните  разяснения:
В градска среда най-често се срещат змии от семейство смокообразни, които не са опасни за човека и са дълги 60-200 см, в зависимост от вида им. Отровните змии в България са два вида – пепелянка и усойница, като и двата са с максимална дължина 50-60 см.
 
По информация на граждани от Сливен е наблюдаван рядко срещан вид за България пъстър смок /Elaphe sauromates/ в района около р. Дюлева река, кв. „Дружба“. Този вид е включен в Червената книга на България, в Приложение 3 на Закона за биологичното разнообразие. Видът наподобява украсата на пепелянка, но е с по-голяма дължина на тялото /180-200 см./. Пъстрият смок е защитен вид и не е опасен и отровен за хората. Поради улавяне/убиване от хората неговата популация в България е застрашена.
 
Биоразнообразието в района на Сливен и Природен парк Сините камъни е наситено с интересни и ценни видове, които всички граждани трябва да опазват, за да останат за следващите поколения.
Всички видове от семейство смокообразни са включени в Приложение 3 към Закона за биологичното разнообразие и са защитени от закона. Чл. 38 от закона гласи: Забранява се улавяне, убиване, пренасяне, излагане на публични места, търговия и др. на защитени животински видове/. За нарушения от физически лица се налага глоба от 200 до 5 000 лв., а на юридическите лица се налага санкция от  5 000 до 10 000 лв.
 
При установяване наличието на змия, следва незабавно да се подаде сигнал на тел. 112.
 
При ухапване от змия е необходимо да се обърнете към най-близката неотложна помощ, за преценка общото състояние на организма и алергичната му реакция, но вероятността от летален край е минимална, ако човек няма съпътстващи заболявания.
 
За допълнителна  информация може да се обаждате на експерт към отдел „Екология“ на тел.: 044/611-262,
 
Сигнали за извършени нарушения по  Закона за биологичното разнообразие /улавяне, убиване на рядък и защитен вид/ се подават в РИОСВ-Стара Загора  на зелен телефон :
 
в работни дни
от 09:00 до 17.30 ч.
тел. 042/ 692 200
при аварийни ситуации в извънработно време - тел. 0885 632 494










Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

МЛАДИ МЪЖЕ СПАСИХА КУЧЕ ОТ УДАВЯНЕ И ОТКРИХА СТОПАНИТЕ МУ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!