Обратно към категорията

Спортни и арт-училища приемат заявления от бъдещи осмокласници от 3 юни

   

Спортни и арт-училища приемат заявления от бъдещи осмокласници от 3 юни

От 3 до 5 юни музикалните, художествените и спортните училища ще приемат заявления от бъдещи осмокласници за изпит на способностите. Със заповед на началника на РУО-Ямбол за изпита по изобразително изкуство в Ямбол са определени 5 зали плюс една резервна с общо 71 места в основно училище „Христо Смирненски“, изпитът ще се проведе на 20 юни от 9 часа. А кандидатите ще се състезават за 26 места в средно училище „Св.св. Климент Охридски“. 
3 са свободните места засега за 8 клас в Спортното училище „Пиер дьо кубертен“ в Ямбол. Министерството на образованието е определило за там само една обща паралелка по спортовете баскетбол, борба, лека атлетика, модерен петобой, скокове на батут и спортна стрелба за новата учебна година с 26 места, 23 от които засега са заети. Датите, утвърдени от министерството за изпитите по спортни способности, са 25 и 26 юни. 
Резултатите от изпитите по способностите по спорт и изобразително изкуство ще излязат до 27 юни, когато ще са известни и резултатите от матурите на седмокласниците. Така те ще могат и да се ориентират за коя специалност имат по-голям шанс да бъдат приети. Оценките по български и математика са определящи за всички гимназии и средни училища. 
Задължителните матури по български език и литература за седмокласниците тази година са на 17 юни, а по математика – на 19 юни. По собствено желание учениците могат да се явят и на матура по чужд език. 
Ако някой ученик не се яви на националното външно оценяване за VII клас, пак ще може да кандидатства за училището, което желае, но няма да има резултати от съответното оценяване, обясниха от просветното министерство.
Взима се оценката от балообразуващ предмет от VII клас, определен от училището, в което се кандидатства, с оценката от външното оценяване, като всичко се преобразува в точки. 
45 паралелки се разкриват за следващата учебна година в средните училища и гимназиите в област Ямбол за 8 клас, местата за тях са 1170.









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Поставиха паметна плоча и кръстиха площад на името на певицата Елена Граматикова
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!