Обратно към категорията

В БОЛЯРОВО СЕ ПРЕКЛОНИХА ПРЕД ПАМЕТТА НА БОТЕВ

   

И БОЛЯРОВО ПОЧЕТЕ ПАМЕТТА НА БОТЕВ

Втори юни! Ежегодно в този ден ехтят сирените, за да ни припомнят, че без саможертва не би дошла свободата. Тревожните звуци зоват към мълчалива почит и незабрава. Защото за подвига забрава няма!
И жителите на град Болярово се стекоха пред паметника на загиналите през войните местни герои, за да отбележат тази свята дата – денят на Ботев и всички герои, паднали за свободата на отечеството. 
Тържествените акорди на бунтовните песни, възхваляващи героичните битки и безсмъртните герои бяха сякаш патриотична прелюдия към лиричното встъпление на водещия – Кольо Пехливанов. Стиховете за поета и героя Христо Ботев скоро преотстъпиха място на есеистични размисли за смисъла на подвига, кореспондиращи със съвременната реалност. Но и с безброй вечни истини.
Венци в знак на признателност пред подвига на героите бяха поднесени от: общинското ръководство, Общински съвет – Болярово и община Болярово, кмета на общината и общинската администрация, Общинския съвет на БСП – Болярово, ПП ГЕРБ СУ „Д-р Петър Берон” и детска градина „Здравец”, структурите на МВР на територията на общината (Граничен полицейски участък, Полицейски участък, участък „Пожарна безопасност и защита на населението”), жителите на Болярово. Цветя положиха и индивидуално жители и гости на града.
Топло и затрогващо прозвуча словото на общинския кмет Христо Христов по тържествения повод. Думи, в които се оглежда патетиката на славните исторически събития и имена. За да изгрее националната ни свобода – жадувана, мечтана, извоювана... Думи за възхвала на Ботев и хилядите дали живота си за родината – останали завинаги млади и записали имената си в пантеона на славата и безсмъртието.
С минута мълчание и свеждане на глави почетоха присъстващите граждани паметта на падналите в битките герои. Саможертва, получила от историята най-високата цена – безсмъртието! А всеки подвиг трогва, впечатлява, извисява!...
Във всички населени места от общината звукът на сирените прикани жителите да изразят своето преклонение пред достойните дела на загиналите в името на свободата.  Една дълга минута мълчание пред величието на самопожертвованието в името на националните идеали.
Пресцентър









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

CRESPO и DANNY ПРЕДСТАВЯТ ПЕСЕНТА СИ "ЗАВОЕВАТЕЛ" ПРЕД 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!