Обратно към категорията

В ПАРИЖ СЕ РАДВАТ НА БЪЛГАРСКИТЕ БУКВИ

   

В ПАРИЖ СЕ РАДВАТ НА БЪЛГАРСКИТЕ БУКВИ

Милиони жители и гости на Париж ще имат възможност да се запознаят с българските букви, представени под формата на оригинални пейки.
"Авторството на идеята е на фондация "Прочети София". През 2018-та те направиха един чудесен проект в столицата. Разположиха пейки под форма на букви, арт инсталации, като към всяка една от тях имаше прикрачена поезия и така създадоха нови места за четене и литературни точки в столицата", каза пред Нова тв директорът на Българския културен институт в Париж Десислава Бинева.
 
Тя обясни, че е трудно да се убеди кметство на Париж да постави пейки с наши букви на кейовете на Сена.
 
 "Цялата процедура беше месеци, в които имахме различни разрешения, полиция, мерки за сигурност, но те харесаха проекта. Той ще остане до края на септември", обясни тя.
 
Буквите Б, Ж, З, Ц, Ч, Щ и Ъ са изработени като оригинални пейки и за първи път те бяха поставени в София през лятото на 2018 г. под името “Скритите букви”.
 
Към всяка пейка са приложени стихове на български и френски на съвременни български поети, сред които Георги Господинов, Надежда Радулова, Силвия Чолева, Иван Теофилов, Мирела Иванова, Амелия Личева и др.
 
Преводите са на Мари Врина-Николов. Кратък текст запознава читателите и с най-важното за кирилицата – третата официална азбука в ЕС след латиницата и гръцката, която се използва от повече от 300 милиона души в над 10 държави.









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ямболски изследователи ще покорят връх „Ямбол” на Антарктида
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!