Обратно към категорията

Две разяснителни кампании в Сливен по повод Световния ден на околната среда

   

Две разяснителни кампании в Сливен по повод Световния ден на околната среда

По повод Световния ден на околната среда, който се отбелязва на 5 юни, общинският отдел „Екология“ стартира две разяснителни кампании.
Едната е под надслов „Намали употребата на еднократни съдове“.
Във връзка с актуалните промени и приемането на нова директива на Европейския съюз за намаляване или спиране употребата на еднократни съдове, отдел „Екология“  напомня за целите, заложени в нея - опазване на околната среда, опазване здравето на човека, опазване и възстановяване на животински, растителни видове и техните популации, намаляване на отпадъците в реките, моретата и Световния океан.
През следващите няколко месеца експерти от отдел „Екология“ ще проведат срещи с представители на  детски учебни заведения, детска кухня, доставчици/кетъринг на храна и напитки, управители на заведения за хранене, като подробно ще се разяснят алтернативите и възможностите за намаляване използването на еднократни пластмасови изделия за хранене и торбички за пазаруване с цел да се намали генерирането на отпадъци.
Всяка година община Сливен транспортира до регионалната система за управление на отпадъците, стотици  тонове отпадъци от еднократни съдове. Изгарянето и депонирането на отпадъци уврежда човешкото здраве, замърсява въздуха и околната среда. Необходимо е всеки гражданин на град Сливен да разгледа алтернативите и да намали изхвърлянето на отпадъци.
На този ден през 2018 г. Европейският съюз стартира кампания „Бъди готов за промяна“, която също цели намаляване използването на еднократни изделия от пластмаса и използването на алтернативни такива.
Другата разяснителна кампания е „Чудото чист-въздух“.
Последните екологични и здравни доклади показват драстично увеличение на емисиите на замърсяващи вещества и тяхната вреда върху здравето на човека и околната среда. Именно за това тази година темата на Световния ден на околната среда е „Замърсяване на въздуха“, като Китай ще бъде домакин на събитията.
 
За 5 юни Отдел „Екология“ предлага няколко инициативи и кани всички имащи отношение към опазване на околната среда да се включат  в тях - на работа пеш, с колело, с обществен транспорт, използване на служебни моторни превозни средства само при спешни случаи, по-малко копиране /принтиране на документи /,да се разпечатва само при премислена необходимост/, за предприятията, емитиращи замърсяващи вещества, намалени мощности за един ден, да не се използват еднократни пластмасови торбички и съдове за хранене;
 
Допълнителна информация:
Кампания „Бъди готов за промяна“ : https://www.bereadytochange.eu/bg/
Чист въздух за всеки-алтернативите: http://mun.sliven.bg/uploads/04D4BA20033D0A7CA33BF36C4094CD94
Световен ден на околната среда: https://www.worldenvironmentday.global/?xv=1&c=1
 
04.06.2019 г.
 









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Продължава облагородяването на Ямбол
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!