Обратно към категорията

ВАП: 5 партии са получили по-големи от законовите субсидии за 2018 г.

   

ВАП: 5 партии са получили по-големи от законовите субсидии за 2018 г.

Върховната административна прокуратура /ВАП/ сезира министъра на финансите, Сметната палата и Върховната касационна прокуратура /ВКП/ заради по-високите субсидии за партиите през 2018 г., съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.
Проверка на ВАП за това дали има нарушения е показала, че на петте политически партии и коалиции / ГЕРБ, БСП за България, Обединени патриоти, ДПС и ВОЛЯ/ неправилно са изплатени суми, значително надвишаващи полагащата се субсидия от 11 лв. за един действителен глас, в нарушение на закона. По същия незаконосъобразен начин е формирана и разпределена субсидията за политическите партии, които не са представени в НС, но са получили не по-малко от едно на сто от всички действителни гласове на последните парламентарни избори.
Министърът на финансите Владислав Горанов е бил сезиран вчера за данните от проверката, а ВАП е определила 30-дневен срок, в който да се предприемат необходимите мерки и да се създаде организация за подобряване и контрол при разпределяне на годишната държавна субсидия, както и да започнат незабавни действия за събиране и възстановяване на изплатените в повече суми по годишните субсидии на правоимащите партии за периода 2016 г.-2018 г.
Сметната палата е била сезирана да предприеме действия в съответствие със законовите й правомощия за финансов контрол по отношение на политическите партии.
Върховната касационна прокуратура също е сезирана заради събрани данни при проверката за извършени престъпления от общ характер от служители на Министерството на финансите.
 
 









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Поставиха паметна плоча и кръстиха площад на името на певицата Елена Граматикова
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!