Обратно към категорията

ОПАСНОСТ ЗА ПРОВАЛ НА ЧЕРЕШОВАТА РЕКОЛТА ЗАРАДИ НИСКИ ИЗКУПНИ ЦЕНИ

   

ОПАСНОСТ ЗА ПРОВАЛ НА ЧЕРЕШОВАТА РЕКОЛТА ЗАРАДИ НИСКИ ИЗКУПНИ ЦЕНИ

Част от черешовата реколта в Сливенско и тази година може да остане неприбрана заради ниските изкупни цени. За това алармираха черешопроизводители от село Глушник. Според тях изкупната цена от 50 до 80 стотинки за килограм не покрива разходите за обработка и бране. 
 
Градушката е изиграла основна роля в ниските изкупни цени, твърдят те. На пазара в Сливен цените на черешите варират от 1,70 лв.до 2,80 лв. за килограм, а в големите вериги хранителни магазини са до 5 лева за килограм.
 
В село Глушник рано сутринта всички бързат към черешовите градини и лозята. Това е основният поминък тук. Черешовите масиви са по-малко от лозовите, а хората, които намираме в центъра на селото, казват, че или вече са ги продали, или предстои. Други пък се заканват, че може да ги нарежат за дърва за огрев, защото не си заслужава труда и разходите по отглеждането на насажденията.
 
Стойчо Стоев, собственик на над 60 декара черешов масив, разказа, че е внесъл фиданките от Италия и няма да си унищожи градината, но поиска Министерството на земеделието да съдейства за облекчения при изграждането на предпазни мрежи над насажденията.
 
Кметът на селото Димитър Петков коментира, че държавата трябва да създаде орган, който да регулира изкупните цени. Заради ниските изкупни цени и той вече се е разделил с черешовата си градина.
В съседното село Калояново, през което преминава подбалканският път София-Бургас, възрастна жена продава до пътя набрани сутринта череши. Тя обяви, че прекупвачите са се появили за няколко дни в селото и са си тръгнали. 
Цената, на която възрастната жена продаваше черешите, е между 2 и 2,50 лв., но въпреки че клиенти не липсват и цената е добра, то плодът е нетраен и за това стопаните предпочитат да ги дават на едро.
Най-доволни от цената бяха две жени от Плевен, които на път за морето се възползваха от прясно набраните плодове.
Поредната черешова кампания е пред своя край, но поставя началото на много въпроси, на които ще трябва да се търси отговор до следващата пролет, за да има кой да отглежда плодовете.

Източник: БНР









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

ПОРУТЕНО МИНАЛО: ДЕТСКИ ЛАГЕР СЕ РУШИ И ПУСТЕЕ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!