Обратно към категорията

Трафикът на бежанци: Бизнес за милиони евро

   

Трафикът на бежанци: Бизнес за $3 млрд

След вчерашната полицейска акция срещу група за трафик на мигранти, обвинения са повдигнати на осем души - двама българи, четирима афганистанци, един сириец и един иракчанин. Част от чуждите граждани са били женени за българки и са имали собствен бизнес в страната, казаха от спецпрокуратурата и МВР. 
 
От прокуратурата вече определиха престъпната група като „най-мащабната на българско ниво“.
 
От държавното обвинение заявиха още, че групата се е ръководела от иракчанин и че най-вероятно съпругите на трафикантите са знаели, но че затова няма твърди доказателства и те не са обвинени.
 
Групата е имал своеобразен разпределителен център, където са пристигали мигрантите от Афганистан, Пакистан и Ирак - поети от нашите каналджии от турската граница, за да бъдат отведени след ден -два до сръбската:
 
„Мигрантите са предимно лица, ненавършили 16 години, от мъжки пол, без никакви документи за самоличност. Превеждането е извършвано по изключително опасен начин за живота и здравето на мигрантите – през т.нар. зелени граници – гъсти гористи местности“, заяви говорителят на спецпрокуратурата Сийка Милева, като добави, че понякога са били транспортирани - с бусове или лодки, и цели семейства.
 
В разпределителния център ставало и разплащането по метода "хавала". Некешовото плащане било сигурно, защото било непроследимо, но и освободено от комисионни и такси за преводи и превалутиране, добави още тя.
 
17 души, осигурявали преминаването през България на мигранти от Афганистан, бяха задържани в София, Бургаско и Ямболско. Според заместник главния прокурор Иван Гешев групата е генерирала десетки хиляди евро печалба. По думите му тя е била "най-мащабната на българско ниво":
 
"Защото обхваща всякакви хора, от хазяи до хора, които осъществяват транспорт, през хора, които посрещат, през хора, които изпращат, през хора, които координират, голямо завършено търговско дружество за трафик на мигранти, което е незаконна дейност".
 
Вчера Иван Гешев не изключи в схемата да са замесени и гранични полицаи, но уточни, че работата по тази линия продължава.










Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ицо Хазарта пред 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!