Обратно към категорията

Започва реконструкция на манастира край ямболското село Кабиле

   

 Започва реконструкция на манастира край ямболското село КабилеЗапочва реконструкция и разширение на манастира "Рождество на Пресвета Богородица" край ямболското село Кабиле, съобщи на БТА неговата игуменка Минодора.
Изготвен е архитектурен план за предстоящото строителство, което ще се извърши на четири етапа. На мястото на досегашните стаи за поклонници, построени преди повече от 70 години, ще бъдат изградени зимна църква, манастирска библиотека, архондарики /приемна за гости/, магерница /манастирска кухня/, жилищно крило и игуменария /обител на игуменката/. През третия и четвъртия етап ще бъдат изградени крилото със стопанско предназначение и стаите за настаняване на гостите на манастира, както и многофункционална зала.
Според Минодора средствата за първите етапи на разширението са вече осигурени от щедри спонсори и приходите от църковна дейност.
През последните двадесетина години Кабиленският манастир, както е известен на богомолците, заживява отново благодарение на многобройните дарители от различни краища на страната. Сградата на църквата е напълно обновена, старият олтар е подменен, както и цялостното обзавеждане в храма, вътрешните стени са изцяло изографисани, построени са нови отделения за покръстване, къпалня и чешма за лековитата вода, с която се слави манастирът. Обновени са и част от помещенията за монахините и гостите. Дворът е превърнат във вечно зелено кътче от рая - с вековни дървета, лози, храсти, тревиста поляна и цветни алеи. Стопанската част е модернизирана, а отглежданите земеделски земи и животни напълно осигуряват издръжката на манастира, допълни игуменката.









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Коментари

#4 образ безподобен 18.07.2019 05:11

Кой оплюва манастира? Не разбрах. И Страхил, и аз говорим за пътчето и алеята, водещи до него. Те не са част от манастира, а от инфраструктурата на Община Тунджа.

 

 

#3 ТРАКИЕЦ 17.07.2019 18:39

Манастирът и сега е прекрасен. Вместо да го оплювате по-добре направете нещо добро за него.


#2 образ безподобен 17.07.2019 15:37

Не съм ходил скоро и не знам какво стана с онова пътче и алеята. Но още тогава се знаеше, че от фирмата на Здравко Истината :) нищо не може да се очаква :). Тя май и фирмата вече я няма :).

 

 

#1 Страхил 17.07.2019 09:43

Да поканят фирмата, която направи велосипедната алея преди няколко години. Няма я вече алеята.


Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Интервю с баба Дора от с. Шарково
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!