Обратно към категорията

Откриват паметна плоча на д-р Начо Планински в Сливен

   

Откриват паметна плоча на д-р Начо Планински в Сливен

Паметна плоча на д-р Начо Планински се открива днес пред болница „Д-р Иван Селимински“ в Сливен. Инициативата е на семейство Надежда и Аспарух Панови и на директора на болницата д-р Васислав Петров. 
На 20 юли се навършват 172 години от рождението на д-р Планински. Роден в Стара Загора, завършил медицина в Букурещ, но от 1870 година живее и работи в Сливен. През 1877 г. заедно с още 20 сливенски първенци е изпратен на заточение в Мала Азия. След Освобождението е окръжен лекар на Сливен и вторият (след д-р Георги Миркович) управител на сливенската болница, на която е начело от 15 септември 1879 г. до смъртта си през 1895 г., когато умира заразен от свой пациент.  
Освен лекар, д-р Начо Планински е и ревностен просветител. Става един от основателите на първата печатница в Сливен и е ревностен деятел на градското читалище „Зора“. През 1879 г. заедно с д-р Миркович, д-р Добри П. Минков и Петко Р. Славейков основават вестник „Българско знаме“. Бил е и народен представител в Областното събрание на Източна Румелия. 
Откриването на паметната плоча на д-р Начо Планински е от 11 часа пред Административно-стопанския блок на областната болница в Сливен. 









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Поставиха паметна плоча и кръстиха площад на името на певицата Елена Граматикова
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!