Покачват се добивите при пшеницата в ямболско


17/07/19 11:08:30коментари:0



Покачват се добивите при пшеницата в ямболско

Близо 60 процента от пшеницата в ямболска област вече е прибрана, съобщи за 999 директорът на областна дирекция „Земеделие“ Стоян Кунев. С пшеница в област Ямбол тази година бяха засети 684 589 дка, средният добив започна да се покачва и тази седмица вече е 467 килограма на декар. До миналата седмица добивът беше средно по 458 килограма от декар.  
При ечемика жътвата приключва със среден добив от 451 килограма на декар. Той е прибран на 99 %, малко площи остават да бъдат ожънати на територията на община Тунджа. 
Ожънати са и 92 % от посевите с рапица. Тази година производителите са заложили 154 138 дка с маслодайната култура, до момента са прибрани 39 571 тона от нея, като средният добив е 285 килограма от декар, каза още Стоян Кунев. 
Цената на рапицата на международните пазари отбелязва тенденция на поскъпване в последните четири месеца, констатират експертите от Софийска стокова борса. Цената на рапицата е 670-690 лева за тон, на ечемика е 270 - 280 лева за тон.
Цената на пшеницата, която също зависи от световните пазари, обаче е ниска, според производителите. В момента житото се търгува за 27 – 28 стотинки за килограм, а миналата година цената е била 32 стотинки. За сега земеделските производители не бързат да продават и очакват тенденцията да се промени. 












Коментари



Най-четени новини днес


САНИТАРКА ОТ ЯМБОЛСКАТА БОЛНИЦА С ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ ПРЕМИЕРА

ДОЖИВОТНА ПРИСЪДА ГРОЗИ ЗАПОДОЗРЕНИЯТ ЗА ЗВЕРСТВОТО В СОТИРЯ

МОТОПЕДИСТЪТ, ПОСТРАДАЛ ПРИ КАТАСТРОФА В ЯМБОЛ Е В РЕАНИМАЦИЯ

МОТОРИСТ ПОСТРАДА ПРИ КАТАСТРОФА В ЯМБОЛ

Все още издирват изнасилвача на момиченцето от Сотиря


Най-коментирани новини

КОЙ Е ВИНОВЕН?

ПОЛИЦИЯТА ИЗДИРВА МАРИЯН ТРИФОНОВ ОТ СЛИВЕН

ПРОТЕСТ И КОНТРАПРОТЕСТ В КРУШАРЕ

Жегата подпали 600 дка сухи треви край боляровското село Воден

ПОЧИТАМЕ ПОКРОВИТЕЛКАТА НА МАЙЧИНСТВОТО - ГОЛЯМА БОГОРОДИЦА



Следвай ни в Twitter


Follow radio999bg on Twitter

ОЩЕ НОВИНИ