18 юли 1331 г.: Ямбол най-после става трайно българско владение


18/07/19 09:25:52коментари:318 юли 1331 г.: Ямбол най-после става трайно българско владение

Малцина знаят, че 18 юли е паметен за Ямбол още от времето на Втората българска държава. След смъртта на Михаил Шишман градът е няколкократно опустошаван и само за година на два пъти е завладяван от византийците. 
През лятото на 1331 г., възползвайки се от бунта, предизвикан от видинския болярин Белаур, византийският император Андроник III отново нахлува в България с цел да си възвърне крепостите на юг от Стара планина и най-вече Анхиало. Повече притеснен за бунтовете край Дунав, цар Иван Александър започва преговори и на 17 юли се стига до споразумение Византия да отстъпи на България Диампол (Ямбол) в замяна на Анхиало. Няколко часа по-късно, обаче, в българския лагер пристигат наемниците-татари, извикани от Иван Александър и българският цар решава да атакува. Постига победа. След нея византийският император е принуден да признае правото на българите да владеят градовете Диамбол-Ямбол, Сливен, Лардея, Берое, Месемврия, Анхиало, Скафида, Созопол, Русокастро и др. 
Така от лятото на 1331 г. Ямбол става трайно българско владение и споделя в по-нататъшната си история съдбата на Търновското царство.
Коментари


ЯМБОЛЛИЯ | 19/07/19 09:31:17


Филип Македонски след завладяването на КАБИЛЕ,присъединява тракийското селище на мястото на Механотехникума към него.През римско време римските вили са свързвали КАБИЛЕ с Кринчовица,което е в ЯМБОЛ. Когато е унищожено КАБИЛЕ,населението забягва главно в днешният ЯМБОЛ.Разстоянието от центъра на античния град КАБИЛЕ,до центъра на Ямболската крепост направо е 7км и 200 метра.Тъй,че приемник на КАБИЛЕ е ЯМБОЛ,а не КАРНОБАТ или КАСПИЧАН.


Страхил | 18/07/19 20:45:06


"Той е приемник на КАБИЛЕ "

Като не знаеш чети, а не ръси глупости.
От къде се пръкнахте такива!
С гордост да демонстрирате невежеството си.

Нищо общо нямат двете населени места.


ЯМБОЛЛИЯ | 18/07/19 12:34:42


ЯМБОЛ не е собственост на никой.Той е приемник на КАБИЛЕ . За хиляди години е сменил много зарства и държави.Държавите са временни,ЯМБОЛ е вечен!!!Най-четени новини днес


САНИТАРКА ОТ ЯМБОЛСКАТА БОЛНИЦА С ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ ПРЕМИЕРА

ДОЖИВОТНА ПРИСЪДА ГРОЗИ ЗАПОДОЗРЕНИЯТ ЗА ЗВЕРСТВОТО В СОТИРЯ

МОТОПЕДИСТЪТ, ПОСТРАДАЛ ПРИ КАТАСТРОФА В ЯМБОЛ Е В РЕАНИМАЦИЯ

МОТОРИСТ ПОСТРАДА ПРИ КАТАСТРОФА В ЯМБОЛ

Все още издирват изнасилвача на момиченцето от Сотиря


Най-коментирани новини

ПОЛИЦИЯТА ИЗДИРВА МАРИЯН ТРИФОНОВ ОТ СЛИВЕН

ПРОТЕСТ И КОНТРАПРОТЕСТ В КРУШАРЕ

Жегата подпали 600 дка сухи треви край боляровското село Воден

ПОЧИТАМЕ ПОКРОВИТЕЛКАТА НА МАЙЧИНСТВОТО - ГОЛЯМА БОГОРОДИЦА

Водата в Тунджа е спряна, без това да е съобразено със закона от страна на община ЯмболСледвай ни в Twitter


Follow radio999bg on Twitter

ОЩЕ НОВИНИ