Обратно към категорията

Честит имен ден на Христина, Христин, Кристина, Кристин, Кристиян

   

Честит имен ден на Христина, Христин, Кристина, Кристин, Кристиян

На 24 юли християнският свят почита Света великомъченица Христина.
Нейният баща, като управител на град Тир, бил езичник. Родителите ѝ дали името Христина, което по Божий промисъл предсказвало, че девицата, когато порасне, ще стане християнка, Христова рабиня и невеста. Момичето имало необикновена красота. За да я запази от човешки погледи, баща ѝ направил за нея стая във висока кула. Там той поставил златни и сребърни изображения на своите езически богове, като ѝ заповядал ежедневно да им пали тамян и да им се кланя.
 
Когато Христина пораснала, тя сама стигнала до познанието за Бог. Разгневена от езическите вярвания, тя счупила домашните сребърни и златни идоли и ги изхвърлила. Христина смело изповядала своята вяра в Христа, което предизвикало гнева на баща й и той я подложил на страшни мъчения. Младата мъченица с непоколебима твърдост изтърпяла всичко. Той разпоредил да хвърлят в тъмница измъчената Христина, но починал внезапно.
 
Следващите управители Дион и Юлиян продължавали да мъчат изповедницата. Най-накрая Юлиян заповядал да накажат Христина със смърт. Тогава тя била прободена с железни копия от войниците и предала своята честна и свята душа в ръцете на своя Господ. Това станало около 300 г. в царуването на Диоклетиан.
 
На този ден, 24 юли, имен ден празнуват Христина, Христин, Кристина, Кристин, Кристиян.









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Социални работници разнасят храна и лекарства на възрастните по домовете им
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!