Обратно към категорията

ЗАСИЛЕН Е КОНТРОЛЪТ ПРИ ОТГЛЕЖДАНЕТО И ПРИДВИЖВАНЕТО НА СВИНЕ В СЛИВЕНСКО

   

ЗАСИЛЕН Е КОНТРОЛЪТ ПРИ ОТГЛЕЖДАНЕТО И ПРИДВИЖВАНЕТО НА СВИНЕ В СЛИВЕНСКО

От миналата седмица се извършва денонощен контрол относно превозването на животни в област Сливен. От ОД на МВР разкриха две КПП-та на пътя Котел – „Петолъчката“ и по едно на главните пътища край Нова Загора и Твърдица. Досега случаи на забранен транспорт на свине не е регистриран. Има готовност за увеличаване на КПП-та в областта. Най-строги мерки, предвидени в закона, ще бъдат предприети спрямо лицата, които отглеждат прасета в планинските райони без да спазват задължителните санитарни изисквания. Свободното отглеждане на свине от породата „източна балканска“ е забранено в Балкана и законът предвижда конфискация на животните.  На собствениците на две незаконни стопанства в местността Селището и в с.Сотиря са съставени актове.
 
Общинските администрации са определили места, където да бъдат загробвани при необходимост евтаназираните прасета. Очаква се становище от „Басейнова дирекция“ за пригодността на терените.
 
Двата промишлени свинекомплекса в Сливенска област отговарят на всички изисквания за биосигурност. В тях се отглеждат 3 994 животни. Две са свинефермите от тип „А“, с общо 1 115 животни и създадени условия на биосигурност. На няколко стопанства от тип „Б“, с общо 317 животни, са съставени актове и са направени предписания за въвеждането на санитарните норми в обектите им. Според събраната до момента информация, 5 140 са прасетата в стопанствата от типа „заден двор“, както следва: 2 338 в община Сливен,  1 4 82  в община Нова Загора, 641 и 739 в община Нова Загора и в община Твърдица. 
 
В четвъртък, 1 август, представител на Централния епизоотичен съвет ще пристигне в Сливен за среща с ръководителите на държавни и общински структури. Срещата ще се проведе от 10 часа в областната администрация. 









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Овладяха пожара над Котел с участие и на хеликоптер
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!