Обратно към категорията

СТО ПЕТДЕСЕТ И ЧЕТИРИ ГОДИНИ ТРАДИЦИЯ В СЕЛО ДРЯНОВО

   

СТО ПЕТДЕСЕТ И ЧЕТИРИ ГОДИНИ ТРАДИЦИЯ В СЕЛО ДРЯНОВО

За 154-та година Илинденският събор събра жители и гости на с. Дряново. В края на селото, в чест на закрилника на селото- пророк Свети Илия, е издигнат параклис, възстановен по инициатива на кметския наместник Мариана Василева през 2004 г. Организатори на събора са община „Тунджа“, кметство с. Дряново и Народно читалище „Светлина-2004“, с. Дряново. 
Гости на празника бяха Георги Георгиев- кмет на община „Тунджа“, Ели Василева- заместник-кмет, Андон Кръстев- секретар на община „Тунджа“, „…Илинденският събор е сред най-красноречивите примери как една отколешна традиция има силата да преобрази и най-малкото населено място. Няма нищо по-хубаво от това да видя толкова хора в село Дряново. Хора от различни поколения, с различни разбирания, от близо и далече, но обединени от вярата, съхранените традиции и ценности, от стремежът да общуват непринудено и истински с близки и приятели. Ето в това се крие очарованието и смисълът на всички събори - във възможността редом с веселието, с песните и танците да усетим връзката с  родния край и  с нашите корени, във възможността да поговорим за стойностните неща в живота, които ни вълнуват, за да открием, че много от тях ни сближават и не са се променили във времето…“, с тези думи кметът на община „Тунджа” приветства гостите на село Дряново
По традиция празничната програма започна с прогонване на злите духове от кукерската група при Народно читалище „Добри Керанов-1961“, с. Стара река. Празникът продължи с изпълнението на народни танци от Танцов състав „Детелини“, с. Стара река и концерт на народната певица Славка Калчева. 
Извилите се кръшни хора продължиха до късно през нощта, под звуците на музикалната формация на Станимир Петров, Николай Милков и Волен Паскалев.









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Социални работници разнасят храна и лекарства на възрастните по домовете им
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!