Обратно към категорията

Стотици се събират край Потопения храм на язовир Жребчево

   

Стотици се събират край Потопения храм на язовир ЖребчевоСтотици богомолци се събират от ранни зори в неделя край потопения във водите на язовир Жребчево  храм „Свети Иван Рилски“, за да присъстват на светата божествена литургия , която ще отслужи за пръв път от десетилетия старозагорският митрополит Киприан.

Храмът от две години е извън очертанията на водната повърхност заради засушаванията и източването на язовира под критичната точка, това обнадеждава инициаторите за спасяването му, че ще се намери техническа възможност да бъдат укрепени стените и останките от купола, които напомнят за останките от средновековния храм в стария Несебър.

До службата на владиката тук се стигна след близо двугодишни разговори и изясняване на ситуацията в край сметка дали черквата е действаща или завинаги е заличена от регистрите на БПЦ.
Самият Киприан разказва, че като млад монах неведнъж се е молил в руините, но не го е коментирал в публичното пространство.

Църквата е била построена със средствата събрани от жителите на някогашното село Запалня,  основният камък е бил положен от 14-годишния Христо Кръстев през 1891 г. В горната част на каменните зидове били вкопани гърнета и стомни, за да се подобри акустиката, а покривът бил изпълнен във формата на свод с тухли, редени по изключително прецизен начин. Освещаването сторил на 19 октомври следващата година сливенският митрополит Гервасий.

Зидарията изпълнили тревненските майстори Ненко и Рую Руеви, а зографията била дело на по-малкия им брат Иван Руев.

За стенописите по тавана се погрижили иконописецът Кирил Кънев и проф. Иван Мандов. Първи каноничен свещенник бил Петко Славов от сегашния твърдишки квартал Козарево.

250 са били някога къщите в Запалня, над 1 000 са били по последната регистрация жителите му преди да бъдат изселени през 1962 година.

При изселването си запалненци отнесли в Твърдица и Гурково двете бронзови камбани, като направили уговорката със свещенниците те да бият задължително при смърт на техен съселянин.

Според председателя на инициативния комитет за реставриране и укрепване на потопената черква Пламен Курумилев имало ктитор, който изявил готовност да дари камбана, но все още не били решени техническите въпроси по окачването и опазването й.
 
 

Източик: monitor.bg










Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Благотворително: Вики отива на рехабилитация в Турция
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!