Обратно към категорията

За шеста година студенти от СУ "Св. Климент Охридски" проучват обекти в НАР "Кабиле"

   

За шеста година студенти от СУ "Св. Климент Охридски" проучват обекти в НАР "Кабиле"За шеста поредна година студенти от втори курс по археология от СУ "Св. Климент Охридски" проучват обекти в Националния археологически резерват /НАР/ "Тракийски и античен град Кабиле" край Ямбол, съобщи пред БТА научният ръководител на разкопките главен асистент Иван Вълчев.
Студентите продължават започнатите през предишните археологически сезони проучвания на сграда от периферията на града през време на късноримския период от IV век. Сградата е построена по време на управлението на император Константин Велики /306-337 г./ и вероятно е била с търговски функции, поради откритите близо 600 монети през последните пет години. Имало е и жилищни помещения, тъй като са запазени глинени водопроводи, канализация и огнище, както и части от предмети на бита. Сградата е изгоряла при готското нашествие през 378 година, поясни Вълчев.
От началото на тазгодишните проучвания в обекта са открити около 50 бронзови монети и парчета от гръцка керамика от района на Атина и от островите Родос и Тасос, което доказва близките търговски връзки с други страни през тази епоха. Под основите на сградата студентите разкриват пластове от елинистичната епоха от VI-III век пр. Хр. Техните проучвания ще продължат през следващия археологически сезон под ръководството на доцент Венета Ханджийска от УниБИТ, допълни Вълчев.
Финансирането на студентската археологическа експедиция е осигурено от Министерството на културата.









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Състоянието на малкия Виктор от Кабиле значително се подобрява
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!