Обратно към категорията

Все повече деца работят

   

Все повече деца работят

Все повече деца работят, но и все повече работодатели подават искания за разрешение от Инспекцията по труда преди да наемат непълнолетни. Само ямболската инспекция е издала 80 разрешителни за работа на деца от началото на годината. 
Кодексът на труда регламентира работници или служители, ненавършили 18-годишна възраст, да ползват отпуска си през лятото, а по тяхно желание - и през друго време на годината. Но през ваканцията обичайно младежите работят, за да подпомогнат семействата си. Деца от Ямбол работят и в морските курорти, като бармани, сервитьори и продавач-консултанти. Има и такива, които са на трудови договори към местни фирми и извън ваканционния период. 
Непълнолетните имат право да работят не повече от 7 часа дневно и е забранено да полагат нощен или извънреден труд. Предвид факта, че у нас образованието е задължително до 16 години, е регламентирано, че под тази възраст детският труд е забранен. По изключение могат да се приемат на работа и деца на 15 години за извършване на работи, които са леки и не са опасни за здравето им и чието изпълнение не би било пречка за редовно посещение на училище. 
В началото на лятото инспекторите по труда организираха и кампания под мотото „Децата не трябва да работят на полето, а за мечтите си“, като разясниха изискванията към родители и работодатели, които ангажират деца в селскостопански дейности. 
От Инспекцията по труда твърдят, че реагират на всеки сигнал за полагане на труд от деца, независимо дали е анонимен или не. 
Тези сигнали обаче са единични. Най-често те се подават от директори на училища, от органите на полицията и анонимни граждани, но има случаи на сигнали от родители, които така се опитват да върнат децата си в училище. 
Наемането на непълнолетни лица без разрешение от Инспекцията по труда е престъпление и се преследва по Наказателния кодекс. Предвиденото в кодекса наказание е лишаване от свобода до шест месеца и глоба от хиляда до три хиляди лева, а ако наетото лице е под 16 години, присъдата може да е в двоен размер.
Миналата година в България са констатирани 116 нарушения, свързани с приемане на работа на непълнолетни лица без разрешения от Инспекцията по труда.  
Екип на 999
Снимката е илюстративна









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Окончателно: ВАС отмени заповедта на ОДБХ – Ямбол за евтаназия на стадото на Ана Петрова от Болярово
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!