Обратно към категорията

В събота откриват лова на пернат дивеч

   

В събота откриват лова на пернат дивеч

Тази събота се открива ловният сезон за пернат дивеч. Ловците ще могат да ловуват за пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина.
И тази година ще важат определените дневни норми за отстрел от един ловец, които са до 15 пъдпъдъка, а за всички останали: гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина - до 10 броя, съобщават от Регионална дирекция на горите-Сливен. 
На територията на областите Ямбол и Сливен не е открита до момента африканска чума по свинете. Със заповед на директора на БАБХ Дамян Илиев от 7 август са определени 76 ловностопански райони, които попадат в зоната около огнищата на АЧС. Те са на териториите на ловните стопанства в Русе, Силистра, Дулово, Исперих, Варна, Тервел, Шабла, гр. Бяла, Лом, Монтана, Белене, Никопол, Плевен, Свищов, Берковица, Велико Търново, Шумен.   
В тях ловът засега е забранен. 
В останалите райони груповото и индивидуално ловуване ще се извършва в събота, неделя и в дните обявени за официални празници само през деня – един час преди изгрев и един час след залеза на слънцето, съобщават още от РДГ-Сливен. 
Задължително е издаването на писмено разрешение с датата, имената на ловците и на ръководителя на лова,  номерата на ловните билети и членските карти, начина и мястото на ловуване, вида и броя на разрешения за отстрел дивеч. 
Ще продължат проверките от страна на отговорните институции за строго спазване на разпоредбите на Закона за лова и опазване на дивеча и поднормативната уредба. Ще се следи да не се превишават дневните норми за отстрел и да не се използват електрически звуковъзпроизвеждащи устройства, живи птици за примамка, ловни соколи и други грабливи птици, независимо от вида и произхода им, както и ловни хрътки и други забранени средства и методи за ловуване.
С цел предотвратяване разпространението на заболяването, в края на ловния ден, всеки участник в лова задължително трябва да дезинфекцира обувките, облеклото и автомобила си. Остатъците от храна и опаковки от различни продукти не трябва да се изхвърлят сред природата, а да се прибират от ловуващите, защото това също е начин за пренасяне на болестта.
Заради очаквано засушаване и високи температури през август се забранява и паленето на огън в горите, освен на определените за целта места. 
За недопускане на инциденти и успешно провеждане на ловните излети, РДГ-Сливен призовава българските ловци  стриктно да спазват разпоредбите на Закона за лова и опазване на дивеча и правилника за неговото приложение, правилата за безопасност по време на лов, противопожарните правила за опазване и защита на горските територии.
Екип на 999









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Стотици хиляди лева дължи санираща фирма за просрочие и липса на качество в Сливен
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!