Обратно към категорията

Почетоха паметта на героите от четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа в Сливен

   

Почетоха паметта на героите от четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа в Сливен

Кметът Стефан Радев почете паметта на героите от четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. В село Божевци беше отслужена Заупокойна молитва в памет на жертвите, загинали там преди 151 години. Събитието съвпада и с първата година от възстановяване на паметния знак в селото, на който са изписани имената на героите.
 
„Хаджи Димитър е едно от най-славните имена в историята на Сливен. Неслучайно един от най-величествените паметници в България е именно на Хаджи Димитър. Също едно от най-красивите стихотворения в нашата литература е посветено на него. А днес тук ние отдаваме почит към последната група от четата. Нашата история е нещо, с което може не само да се гордеем, но трябва да познаваме и да я предаваме на следващите поколения, на нашите деца, така че паметта за подвига на тези хора да живее винаги в съзнанието на българския народ. Радвам се, че с този паметен знак можем да почетем тези, които са дали живота си за това днес да живеем в свободна България. Светла памет на героите!“, каза в словото си кметът Радев.
 
От своя страна кметът на Божевци Христо Стефанов благодари на Общината за съдействието и на кмета на Сливен, че е уважил събитието в памет на българските герои. След това Стефан Радев поднесе цветя в знак на признателност. На събитието присъства и заместник-кметът Румен Иванов.
 
Каменната чешма с паметната плоча беше открита миналата година. Община Сливен дари и беседка, която беше монтирана до чешмата. Паметният знак е направен по повод 150 години от героичния подвиг на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. На 13 август 1868 година в местността Кървавата нива край Божевци се сражават последните четници на двамата войводи.









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

60 години любов, разбирателство и подкрепа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!