Обратно към категорията

За дванадесети път Жеравна е домакин на Международния фестивал на фолклорната носия

   

За дванадесети път Жеравна е домакин на Международния фестивал на фолклорната носияЗа дванадесети път Жеравна ще бъде домакин на Международния фестивал на фолклорната носия "Скок във времето", съобщи за БТА Христо Димитров, хореограф и създател на Националния фолклорен ансамбъл "Българе".
Дванайсетото издание ще бъде на 16, 17 и 18 август, като Фестивалът ще бъде открит в петък от 20 часа с представяне на официалните гости, връчване на годишното отличие "Апостол на българщината" и Възпоменание за героите на България. В първата вечер ще има концерти на "Ева квартет", Стоян Янкулов - Стунджи и концерт на Професионален фолклорен ансамбъл "Добруджа", "100 каба гайди", зурни от Петрич, тракийски оркестър "Гергьовден", Етрополска духова музика и др.
От 23 часа ще започне "Олелия" - народни хора, песни и игри около големия огън с "Виевска фолк група".
Ще бъде присъдена литературна награда на името на Шарлопов, съобщи още Христо Димитров. Участниците ще напишат в рамките на фестивала стихотворение от два-три куплета на тема "Жеравна". Творбите ще бъдат оценявани от жури начело с академик Антон Дончев, като за първите три места ще има и парични награди.
За улеснение на гостите и за облекчение на трафика на хора и автомобили, и през тази година са отворени два входа за фестивалното пространство. Ще има паркинг, като по този начин на гостите няма да се налага да влизат в селото.
През трите фестивални дни, според правилника, всички участници задължително трябва да са облечени с фолклорна носия (автентична, сценична или стилизирана). Допускат се и облекла от началото на ХХ век, както и традиционни за други държави. Офицерите може да бъдат със старинни военни униформи и оръжия. Забранени са всички атрибути на съвременната цивилизация като телефони, фотоапарати, слънчеви очила, запалки, пластмаса и т.н.









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Трагедия в село Недялско
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!