БЪЛГАРСКОТО ЧИТАЛИЩЕ – МИНАЛО, НАСТОЯЩЕ И БЪДЕЩЕ


12/01/11 10:06:29коментари:0ImageНа 11.01.2011 г. Екипът за управление на проекта “Българското читалище - минало, настояще и бъдеще” към община „Тунджа” проведе своята заключителна

 

пресконференция. Проектът е финансиран от Европейския фонд за регионално развитие и държавния бюджет на Република България чрез Оперативна програмаРегионално развитие” 2007 – 2013 г. Целта на пресконференцията беше да се отчетат постигнатите резултати по реализацията на проекта.

На заключителна пресконференция кметът на общинаТунджаГеорги Георгиев подчерта изключителната важност на този най-голям, реализиран към момента проект на територията на общината. «Проектът е голям не само като мащаби на инвестицията, чиято окончателна стойност е над 4 600 000 лв., а е голям като мащаби на интервенцията и подобряване качеството на културната инфраструктура в общината”, добави още кметът Георгиев. Той изтъкна, че проектътБългарското читалище - минало, настояще и бъдещее забележителен и със своята уникалностняма друг такъв проект в България, който по същество да модернизира почти 1/3 от читалищата на територията на своята община. Това са сгради, строени преди повече от 30 – 40 години, голяма част от които не са били изобщо ремонтирани или интервенцията върху тях е била минимална. Сега, с крайният ефект от реализацията на проекта, налице е нова, модерна инфраструктура, която дава един нов облик на най-модерните ни и красиви сградичиталищата; създадоха се идеални условия за развитието на творческите заложби на нашите граждани , за развитието на самодейни колективи от различни възрастови групи; създадоха се компютърни зали, с които значително се подобри общуването, комуникацията на нашето населениеНай-големият ефект, безспорно, трябва да се търси в лицата, в очите на хората, които в началото подходиха с известна доза скептицизъм, но при влизането в новите, модернизирани сгради, всички поздравиха Общината за нейните усилия.”, добави още кметът. Той благодари на екипа на проекта и на целия експертен състав, пряко ангажиран в реализацията на проекта, за неговия професионализъм, упоритост, прецизност и успешен финал на този значим за гражданите на общинаТунджапроект. Презентация на постигнатите резултати по реализацията на проекта представи инж. Мариета Сивкова - заместник-кмет на общината и ръководител на проекта.

 

В изпълнение на поставената цел на проекта са модернизирани 11 читалищни сгради като основни културни институции в малките населени места на общината:

 • ЧиталищеВиделина” - с. Кукорево

 • ЧиталищеПросвета” - с. Тенево

 • ЧиталищеСветлина” - с. Безмер

 • ЧиталищеН. Й. Вапцаров” - с. Генерал Инзово

 • ЧиталищеСветлина” - с. Скалица

 • ЧиталищеВасил Левски” - с.Победа

 • ЧиталищеМисъл” - с.Овчи кладенец

 • ЧиталищеСъгласие” - с. Крумово

 • ЧиталищеНапредък” - с. Голям манастир

 • ЧиталищеН. Й. Вапцаров” - с. Савино

 • ЧиталищеЗора” - с. Межда

 

Осъществено е оборудване на 11-те читалища с комплекти озвучителна и осветителна техника.

 

Жана Николоваст. експертВръзки с обществеността” - Тунджа

 

В звуковия файл: Георги Георгиевкмет на община Тунджа и Мариета Сивковазам. кмет на община Тунджа

 репортер: Лина Харутунян
Коментари

Най-четени новини днес


Един златен, два сребърни и един бронзов медал за малките грации на Ямбол

След преследване: задържаха двама мъже, превозвали 18 нелегални имигранти

Мъгла от фин прах над цялата страна

Ваксинират животните в ямболско срещу"син език" и "заразен нодуларен дерматит"

Сливен отбелязва Европейската нощ на музеите


Най-коментирани новини

Отбелязваме 143 години от Бояджишкия бунт

ОТНОВО ПРОТЕСТ В БЯЛО: МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ ИСКАТ ДОСТОЙНО ЗАПЛАЩАНЕ И УСЛОВИЯ НА ТРУД

Неизвестни са надраскали хилядолетните рисунки в пещерата Магура

Ямболският районен съд ще разгледа делото за взривовете край "Петолъчката"

Монитор: Старозагорски гинеколози спасяват болницата в ЯмболСледвай ни в Twitter


Follow radio999bg on Twitter

ОЩЕ НОВИНИ