radio 999

ВиК-Сливен: Ромите никога не са оставали без вода, но я пилеят безразборно


11/08/17 09:03:58коментари:0ВиК-Сливен: Ромите никога не са оставали без вода, но я пилеят безразборноРомите от кв. „Надежда“ никога не са оставали без вода. Проблемът е в пилеенето на водата, заяви по повод репортажа тази сутрин по BTV управителят на В и К – Сливен инж. Севдалин Рашев.
Най-големият проблем в ромския кв.“Надежда е, че водата изтича през неправомерно прокараните от населението тръби без кранове. Това, според специалистите от В и К-дружеството, може да се види с просто око – на изхода на махалата водата се оттича към пречиствателната станция за отпадъчни води. Ако разхищенията продължават, колкото и вода да бъде подадена към квартала, техническо решение е невъзможно.
С радиоуправляем кран в района на сливенската железопътна гара, водата се разпределя към „Надежда“, Промишлена зона и южната част на кв.“Даме Груев“. Ако допълнителни водни количества се пренасочат към ромската махала през деня, ще пострадат индустрията и жителите на „Даме Груев“, затова допълнително вода за махалата се подава нощем. Според показанията на монтирания ултразвуков разходомер, в момента водният дебит към „Надежда“ е 60-70 литра в секунда, което е напълно достатъчно, дори два пъти повече от необходимото.
Заради разхищенията на вода, обаче, северната зона на „Надежда“ от началото на месеца е потърпевша. За бързото решавана на проблема, в момента се променя схемата на водоснабдяване. Към промишлената зона от помпена станция „Гергевец“ е пусната допълнително вода, излишъкът от която се ориентира към „Надежда“. Предприети са действия и за трайно техническо решение, каквото е изграждането на допълнително водоснабдяване за промишлеността с нов 300-метров водопровод. Водният излишък от него ще се насочва отново към „Надежда“. Така подаваните към ромската махала водни количества ще достигнат 100 литра в секунда, колкото е максималния капацитет на кварталната мрежа. В и К-специалистите са уточнили трасето, закупени са и необходимите материали на стойност 50 000 лева. Да края на август допълнителни водни количества и от новия водопровод ще бъдат подадени към кв.“Надежда“. За по-добро разпределение на водата, дружеството ще направи зониране в квартала. Друг е въпросът за неплащането на потреблението, по който В и К операторът и ромите трудно постигат разбирателство.


Пред bTV местните се оплакаха, че нямат вода от няколко месеца, някои – от години. И разказаха, че им се налага да използват минерална вода.
„На 40° температура без вода може ли да се живее. Идва време децата да ходят на училище, като станат крастави и въшкави, не знаем дали ще ги приемат в училищата?“- жалваха се жители на ромската махала в кв. „Надежда“ в Сливен.
Официално, по адресна регистрация, в квартала живеят 28 хил. души, неофициално обаче, те са с хиляди повече.
КоментариСледвайте ни във Фейсбук

Търси

Най-четени новини днес


Стопанка от Болярово: Изгубих всякакво доверие в институциите

Порожанов: Две са стадата, в които има констатирана положителна проба за чума

Днес почитаме жертвите при Старозагорското клане през 1877 г

Министър Порожанов: В Шарково евтаназия ще има, в Болярово сменят ветеринаря


Най-коментирани новини

БАБА ДОРА КЪМ МИНИСТЪР ПОРОЖАНОВ: НЕ ВИ ВЯРВАМ!

И Президентът Румен Радев ще посети Болярово

Валерия Велева: В държавата на баба Дора дори и чумата не е истинска!

Напрежение в столицата: Протестиращите опитаха да щурмуват сградата на МС


Реклама

Следвай ни в Twitter


Follow radio999bg on Twitter

Преводач

ОЩЕ НОВИНИ