radio 999

ВиК-Сливен: Ромите никога не са оставали без вода, но я пилеят безразборно


11/08/17 09:03:58коментари:0ВиК-Сливен: Ромите никога не са оставали без вода, но я пилеят безразборноРомите от кв. „Надежда“ никога не са оставали без вода. Проблемът е в пилеенето на водата, заяви по повод репортажа тази сутрин по BTV управителят на В и К – Сливен инж. Севдалин Рашев.
Най-големият проблем в ромския кв.“Надежда е, че водата изтича през неправомерно прокараните от населението тръби без кранове. Това, според специалистите от В и К-дружеството, може да се види с просто око – на изхода на махалата водата се оттича към пречиствателната станция за отпадъчни води. Ако разхищенията продължават, колкото и вода да бъде подадена към квартала, техническо решение е невъзможно.
С радиоуправляем кран в района на сливенската железопътна гара, водата се разпределя към „Надежда“, Промишлена зона и южната част на кв.“Даме Груев“. Ако допълнителни водни количества се пренасочат към ромската махала през деня, ще пострадат индустрията и жителите на „Даме Груев“, затова допълнително вода за махалата се подава нощем. Според показанията на монтирания ултразвуков разходомер, в момента водният дебит към „Надежда“ е 60-70 литра в секунда, което е напълно достатъчно, дори два пъти повече от необходимото.
Заради разхищенията на вода, обаче, северната зона на „Надежда“ от началото на месеца е потърпевша. За бързото решавана на проблема, в момента се променя схемата на водоснабдяване. Към промишлената зона от помпена станция „Гергевец“ е пусната допълнително вода, излишъкът от която се ориентира към „Надежда“. Предприети са действия и за трайно техническо решение, каквото е изграждането на допълнително водоснабдяване за промишлеността с нов 300-метров водопровод. Водният излишък от него ще се насочва отново към „Надежда“. Така подаваните към ромската махала водни количества ще достигнат 100 литра в секунда, колкото е максималния капацитет на кварталната мрежа. В и К-специалистите са уточнили трасето, закупени са и необходимите материали на стойност 50 000 лева. Да края на август допълнителни водни количества и от новия водопровод ще бъдат подадени към кв.“Надежда“. За по-добро разпределение на водата, дружеството ще направи зониране в квартала. Друг е въпросът за неплащането на потреблението, по който В и К операторът и ромите трудно постигат разбирателство.


Пред bTV местните се оплакаха, че нямат вода от няколко месеца, някои – от години. И разказаха, че им се налага да използват минерална вода.
„На 40° температура без вода може ли да се живее. Идва време децата да ходят на училище, като станат крастави и въшкави, не знаем дали ще ги приемат в училищата?“- жалваха се жители на ромската махала в кв. „Надежда“ в Сливен.
Официално, по адресна регистрация, в квартала живеят 28 хил. души, неофициално обаче, те са с хиляди повече.
КоментариСледвайте ни във Фейсбук

Търси

Най-четени новини днес


ФЕРМЕРКА ОТ С. ШАРКОВО ПОДНЕСЕ ЦВЕТЯ НА ЗАГРОБЕНИТЕ СИ ЖИВОТНИ. ПРОТЕСТИРАЩИ ПАЗЯТ СТАДОТО НА БАБА ДОРА

Президентът: Властите дължат отговор на животновъдите за умъртвените стада

Напрежение в столицата: Протестиращите опитаха да щурмуват сградата на МС

Валерия Велева: В държавата на баба Дора дори и чумата не е истинска!


Най-коментирани новини

ФЕРМЕРИ ОТ ЯМБОЛСКО ЧАКАТ ОБЯСНЕНИЯ ЗА УМЪРТВЯВАНЕТО НА ЖИВОТНИТЕ ИМ, ВЕТЕРИНАРНИ ЛЕКАРИ ДОСТИГНАХА ДО СТОПАНСТВАТА ПО ЧЕРНИ ПЪТИЩА

Български евродепутат постави въпрос към ЕК за алтернативата на умъртвяването на животни

Умъртвяването на овце и кози в боляровското село Шарково продължава

ЗАДЪРЖАХА 19-ГОДИШЕН ОБИРДЖИЯ В ЯМБОЛ


Реклама

Следвай ни в Twitter


Follow radio999bg on Twitter

Преводач

ОЩЕ НОВИНИ