radio 999

СЛИВНАЛИЯ СТАНА ШЕФ НА ВЪРХОВНИЯ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД


12/09/17 15:04:55коментари:0СЛИВНАЛИЯ СТАНА ШЕФ НА ВЪРХОВНИЯ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД

Пленумът на Висшия съдебен съвет избра за председател на Върховния административен съд Георги Чолаков. За него гласуваха 20 членове на ВСС, а за другия кандидат – съдия Соня Янкулова беше подкрепена от 5 магистрати.
Близо 5 часа продължиха вчера изслушванията на двамата кандидати.
Представянето и въпросите към Чолаков продължиха около три часа, докато към другия претендент за поста два пъти по-малко.
Сегашният председател на ВАС Георги Колев, чийто мандат изтича и подкрепя Чолаков заяви след изслушванията, че той е отличен професионалист и задълбочено познава административното производство. „Пред ВАС има сериозни предизвикателства и проблеми“, каза членът на ВСС Юлия Ковачева, която подкрепя Соня Янкулова.
Председателят на ВКС Лозан Панов, който запази мълчание почти до гласуването днес, заяви, че ще подкрепи Соня Янкулова, защото е съгласен с нея, че независимостта е състояние на духа.
 
„Председателят на ВАС е главата на институцията, която трябва да брани правата на гражданите“, заяви Панов и разкритикува ВСС, защото нямало кампания по отношение важността на избора. Нарече го
„Избор на тишината“,
защото е бил през летния сезон.
„Изборът се провежда 22 дни преди края на мандата на този ВСС, когато всеки член е съсредоточил погледа си в посока друг път“, каза Панов и изрази съмнение, че този избор може да е повлиян от договорки и обещания.
 
След като резултатите от гласуването станаха ясни министърът на правосъдието Цецка Цачева обяви, че има избран кандидат за председател на ВАС, който е събрал повече от необходимите 17 гласа. Това е съдия Георги Златев Чолаков. Неговата кандидатура ще бъде предложена на държавния глава Румен Радев за утвърждаване.
 
Кой е Георги Чолаков?
Георги Златев Чолаков – съдия във Върховния административен съд, е номиниран от 79 съдии от Върховния административен съд. Той има над 25 години общ юридически стаж, от които над 10 години като съдия.
Постъпва в съдебната система през 1992 г. като стажант-съдия в Окръжен съд - Сливен, а от 20.07.1992 г. е съдия в Районен съд – Котел, където от 14.12.1992 г. до 11.03.1993 г. е председател. В периода 1993 г. – 1995 г. е председател на Районен съд – Сливен, след което работи като адвокат.
След спечелен конкурс на 14.05.2007 г. заема длъжност „съдия“, а впоследствие става заместник-председател на Административен съд – Сливен. В периода 01.03.2009 г. до 01.03.2012 г. е нотариус, след което постъпва като съдия във Върховния административен съд. От 01.07.2013 г. и към момента е председател на второ отделение там.
Кандидатът има преподавателска практика в Националния институт на правосъдието по проблеми, свързани с прилагането на Закона за устройство на територията и на Закона за кадастъра и имотния регистър.
 
Източник: БТА, БГНЕС 
КоментариСледвайте ни във Фейсбук

Търси

Най-четени новини днес


АВТОБУС И КОЛА СЕ УДАРИХА В СЛИВЕН

Къде в България ще се движат колите на Google Street View ?

ТИР разцепи мантинелата и се преобърна в насрещното на "Тракия"

Есен през лятото. До кога прoдължава лошото време?


Най-коментирани новини

Въвеждането в експлоатация на моста към Градския парк в Ямбол ще се забави с още три седмици

Проблеми със строителството в две детски заведения в Ямбол. Има ли реална опасност за децата ...?

Община Ямбол обяви конкурс за длъжността Психолог. Oпит не се изисква

Съдят пиян шофьор, блъснал и убил жена на пешеходна пътека в Ямбол


Реклама

Следвай ни в Twitter


Follow radio999bg on Twitter

Преводач

ОЩЕ НОВИНИ