Праскови и кайсии измръзнаха в сливенско


09/03/18 10:06:46коментари:0Праскови и кайсии измръзнаха в сливенско

Внезапното застудяване е нанесло поражения на кайсиите и ранните сортове праскови в Сливенско. Това каза за БТА председателят на Сдружение "Българска праскова" в Сливен Коста Петров. 
Падналите температури по поречието на река Тунджа до -17 градуса са предизвикали измръзване на близо 50 на сто от цветните пъпки. По-голям е процентът на измръзване при кайсиите. Не толкова големи са пораженията при сливовите и черешовите насаждения”, коментира Петров.
По думите му тези  студове могат да предизвикат апоплексия при плодните дръвчета. Тя се получава, когато сокодвижението в овошките е започнало, но ниските температури водят до замръзване, а по-късно и до изсъхване на дръвчетата. Подобна ситуация овощарите от Сливенско помнят през 1985 година, когато при внезапно падане на температурите, овошките са пострадали. Това е наложило хиляди декари праскови да бъдат изкоренени.
В Сливенска област се отглеждат близо 70 на сто от прасковените насаждения в Югоизточна България. Прасковите са около 16 000 декара,а близо 3000 декара са насаждения със сливи и джанки, 8000 декара са черешите.
КоментариСледвайте ни във Фейсбук

Търси

Най-четени новини днес


Москва почете с церемония годишнината от Плевенската епопея

ПОРЕДНО ПРОТЕСТНО ШЕСТВИЕ В ЯМБОЛ

БЧК-Сливен с благотворителна кампания за закупуване на кувьоз за недоносени бебета

Родителите на деца с увреждания взеха отличието "Човек на годината"


Най-коментирани новини

Пчеларите излизат на протест

Откриха неизвестна снимка на Васил Левски

Честит празник, студенти!

18 месеца затвор за наркодилър от Сливен


Реклама

Следвай ни в Twitter


Follow radio999bg on Twitter

Преводач

ОЩЕ НОВИНИ