Атанас Скатов се сбогува с Боян Петров: Поклон Бояне!


16/05/18 09:09:11коментари:0Атанас Скатов се сбогува с Боян Петров: Поклон Бояне!

Алпинистът Атанас Скатов, който преди буквално дни покори осемхилядникът Чо Ойо, излезе с прочувствено обръщение към изчезналия алпинист Боян Петров и близките му. Скатов написа във Фейсбук, че не е знаел за изчезването на Боян до момента, в който е слязъл от върха. Атанас е първият БГ алпинист веган, който покорява осемхилядник, при това без кислород.
Ето какво написа Скатов във Фейсбук малко след завръщането си в Тингри.
 
Скъпи приятели, днес слезнах в Тингри.
 
На 13.05., след слизането ми на лагер 2, научих от Мария Илиева в разговор по сателитния ми телефон за изчезването на Боян Петров. Отначало не повярвах и ми трябваше малко време да асимилирам какво ми говори. Реших, че е станала някаква грешка и тя не е разбрала добре. След уточнение за това от колко време той липсва започнах да осъзнавам какво се случва. Разбрах, че са скрили тази информация от мен, за да не ме притесняват по време на атаката ми към връх Чо Ойо.
В Тингри съм и имам достъп до комуникации и мога да изразя чувствата, които бушуват в мен. Цял ден говоря със спасителния отряд, който издирва Боян. Много сериозна акция на най-високо ниво.
 
Боян беше алпинист с огромен опит, от който аз съм се учил. Изключителен алпинист. Заедно сме били на 3 експедиции - вр. Манаслу през 2015 и през 2016 г. изкачихме вр. Анапурна и вр. Макалу. Бях много горд, че имахме много силно българско присъствие през онзи сезон в Хималаите. Помагахме си по време на изкачванията и си говорехме доста в безкрайното време на изчакване за хубаво време в базовия лагер. Той е алпинист от поколението най-близо до мен и запалваше моята страст за високи постижения. Да имаш човек, който си е поставил толкова високи цели, които да те мотивират и дават увереност, че е възможно да се постигат е една от предпоставките за успеха. За мен този човек беше Боян! В него имаше страст, имаше увереност, имаше сила. Беше много добър стратег и тактик. Предценяваше много добре обстановката, правеше детайлно проучване на терена, прогнозата и всички обстоятелства, свързани с атаката към върха. Много целеустремен и никога не се отказваше. Безкрайно много съжалявам за това, което се е случило. Знам,че колкото и да сме силни природата е по-силна от нас. Знам колко е трудно там горе. Спомням си, когато си говорехме след изкачването на вр. Макалу, как се спогледахме безкрайно изтощени и почти без думи си казахме: “Хората идея си нямат какво се случва тук горе и какво преживяваме”. И е така. Няма как да знаят! Но аз знам! И сега наистина го изпитах в пълния му вариант с изкачването ми без шерп и кислород на вр. Чо Ою. И мога да оценя още повече, това, което е направил той вече 10 пъти по всичките тези осемхилядника. Виждал съм колко е зависим от инсулина и съм се чудел как не се страхува да не получи пристъп, в момент, в който да не може да реагира. Той не се страхуваше от нищо!
 
Поклон Бояне! Пред силата на духа ти и целеустремеността ти. Пред волята и безстрашието ти!
Нека Бог даде сила на близките му. Моите съболезнования!
Осиротях. Ще ми липсва Силния бегач в съседния коридор, който ме водеше и напрягаше силите ми докрай в състезанието. Все още се надявам, че може да стане някакво чудо и да се появиш отнякъде, въпреки че... много време е минало. Единственото, което мога да направя в този момент, е да продължа напред към Еверест, там където щяхме да се засечем тази пролет и да посветя изкачването си на върха на теб! Дано имам късмет да го кача. Заради теб! И може да усетя духа ти там някъде в бялата планина, на най-високата и точка и да си поговоря пак безмълвно с теб!
 
 
Атанас Скатов (Димитров до 2009 г.) е роден на 11 март 1978 г. Сливен. Атанас Скатов е феномен не само в българския, но и световния алпинизъм. До 2010 година никога не е бил в планина, а до 2012 година не е бил спортист. Без да е изкарал дори и елементарен курс по планинарство и алпинизъм е първият българин изкачил 6 континентални първенци за по–малко от 2 години на веган диета. За още две години изкачва 4 върха над 8000 метра, като става първия българин участвал в 3 експедиции на върхове над 8000 метра в един сезон в Хималаите, като атакува два осем хилядника в алпийски стил само за седмица. Скатов е единственият българин, изкачил най-високите върхове на всички континенти.
 

КоментариСледвайте ни във Фейсбук

Търси

Най-четени новини днес


Продават военните имоти в Болярово, Ружица и на Червен баир в Ямбол

ИНДУСТРИАЛНИ СВИНЕВЪДИ: ОСНОВЕН ПРОБЛЕМ ПРИ ЧУМАТА ПО СВИНЕТЕ СА СТОПАНСТВАТА ТИП <<ЗАДЕН ДВОР>>

Обявиха за общодържавно издирване 9 мигранти, участвали в погрома на центъра в Харманли

ОБИРДЖИИТЕ НА ХРАМ СВ. ГЕОРГИ В ЯМБОЛ НЕДОВОЛСТВАТ ОТ ПРИСЪДИТЕ СИ


Най-коментирани новини

Започва реконструкция на манастира край ямболското село Кабиле

ИНДУСТРИАЛНИ СВИНЕВЪДИ: ОСНОВЕН ПРОБЛЕМ ПРИ ЧУМАТА ПО СВИНЕТЕ СА СТОПАНСТВАТА ТИП <<ЗАДЕН ДВОР>>

18 юли 1331 г.: Ямбол най-после става трайно българско владение

АДФИ: Няма сериозни нарушения в болницата в Ямбол и Центъра за венерически заболявания в Сливен


Реклама

Следвай ни в Twitter


Follow radio999bg on Twitter

Преводач

ОЩЕ НОВИНИ