radio 999

три дни под знака на българския фолклор и традиции в Котел


13/06/18 14:49:47коментари:0три дни под знака на българския фолклор и традиции в Котел

Община Котел е помислила и за най-малките гости на празника. Боровата гора на парка ще се сдобие със съоръжение за забавления – „Къщата на баба Яга“. Тя ще се намира в близост до Братската могила като чрез нея малчуганите могат да попаднат във вълшебния свят на приказките и да си правят снимки.
Първите събития, ознаменуващи началото на фестивала на 23 юни /събота/, започват още от сутринта с откриване на занаятчийски базар, изложение на котленски килими и демонстрация на тъкачество и естествено багрене на вълна.
От 10.00 часа ще се състои традиционния за Еньовден ритуал, а от 11.00 часа на малката сцена /кръга пред едноименния хотел „Изворите“/ е официалното откриване на празника. Представянето на обичаите, носиите и храните на отделните етноси по програма започва веднага след официалното откриване в познатите вече –  „Села на етносите“ – българско, турско, каракачанско и ромско, разположени из красивия котленски парк.
Точно в 12.00 часа на сцена „Естрада“ започва представянето на самодейните състави от гостуващи читалища в България и тези от общината, а от 12.30 ч. на кръга пред хотел „Изворите“, с демонстрация на готварски техники към празника ще се включи и популярния на всички – шеф Андре Токев от кулинарното шоу „Мастършеф“.
По време на фестивала от цяла България в Котел ще дойдат майстори-лютиери. Те ще вземат участие в ІV-та Национална среща на лютиерите в България, която ще се проведе под надслов „Родолюбие“. През целия ден на поляната до сцена „Естрада“ професионалистите, изработващи музикални инструменти ще се състезават в майсторската надпревара за инструмент на 2018-та година в категории: гайда, кавал, гъдулка, тамбура и тъпан.
Програмата продължава с две мероприятия от 17.00 часа – художествен пленер,  посветен на фестивала, в който участие ще вземат възпитаниците на Националната художествена гимназия „Димитър Добрович“– Сливен и писателят Нидал Алгафари, който ще представи 4 от книгите си – художествени романи, създадени основно върху българските обичаи и традиции.
Съботната вечерна програма приключва с концерти. От 19.00 ч. ще бъде вторият концерт на рок група „Крос“ /малка сцена до хотела/, а от 20.00 ч. са концертните програми на ансамбъл „Българе“, ансамбъл „Странджа“ и „Диана Експрес“ /сцена „Естрада“/.
Образователно-познавателни и развлекателни занимания за деца бележат програмата в последния фестивален ден. Мероприятието започва от 10.00 часа. От този час започва работа и занаятчийския базар. 
Фестивалът на Етносите, багрите и котленския килими ще бъде официално закрит в 14.00 часа на 24 юни /неделя/.
Тази година каузата, зад която застават организаторите на фестивала е подкрепа на Болградската гимназия „Георги Раковски“ в Украйна. По време на трите  фестивални дни, общината и пенсионерски клуб - Котел ще поставят  благотворителни кутии за набиране на средства, които ще бъдат предоставени на гимназията.
Общинска администрация Котел, приканва жителите на града, в дните на фестивала, да не използват личните си автомобили за придвижване до Парк „Изворите“, с цел облекчаване на натовареността от МПС по време на провеждане на мероприятието.
Предварително благодарим за проявеното разбиране.
Пожелаваме на всички добро настроение и весел празник!
КоментариСледвайте ни във Фейсбук

Търси

Най-четени новини днес


БЪЛГАРИЯ ПРОДЪЛЖАВА ДА ВОДИ КЛАСАЦИЯТА ПО БЕДНОСТ

ЗАЛИЧАВАТ ФЕРМАТА НА АНА ПЕТРОВА СЪС ЗАПОВЕД НА ВЕТЕРИНАТИТЕ

НЕИЗВЕСТНИ ИЗТЕГЛИХА ПАРИ ОТ СМЕТКАТА НА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА

КАМИОН УДАРИ ВЪЗРАСТЕН МЪЖ НА ПЕШЕХОДНА ПЪТЕКА


Най-коментирани новини

ЗАЛИЧАВАТ СТОПАНСТВОТО НА АНА ПЕТРОВА В БОЛЯРОВО! НАРЕЖДАТ ЖИВОТНИТЕ ДА БЪДАТ ИЗБИТИ!

БЪЛГАРИЯ ПРОДЪЛЖАВА ДА ВОДИ КЛАСАЦИЯТА ПО БЕДНОСТ

СПЕЦИАЛНА СРЕЩА С НЕОБИКНОВЕН АВТОР И ЧОВЕК! Токораз Исто идва в Ямбол на 4-ти ноември!

МЗ сключва договор за 280 линейки, обяви поръчка за още 120


Реклама

Следвай ни в Twitter


Follow radio999bg on Twitter

Преводач

ОЩЕ НОВИНИ