Пети ден продължава протестът на пътя Ямбол-Сливен. Животновъд заплаши, че ще запали стопанството си и прасетата, ако дойдат да му ги вземат


06/08/19 13:53:11коментари:0Пети ден продължава протестът на пътя Ямбол-Сливен. Животновъд заплаши, че ще запали стопанството си и прасетата, ако дойдат да му ги вземат

видео
1 235 домашни прасета отглеждани в тип „заден двор“ в Област Сливен все още не са умъртвени доброволно от стопаните. Повечето от собствениците на животните са ги ликвидирали вече и са се съобразили с разпоредбите на властите за ограничаване на разпространението на африканска чума. Това съобщи днес пред медиите областният управител Чавдар Божурски, по време на заседание на Областната епизоотична комисия Сливен. По думите му, общо 5 998 са били домашните животни, подлежащи на умъртвяване и повечето хора вече са го направили. Според данните към 5 август, умъртвени са 4 763. 90 % от стопаните, попадащи в санитарните 20- километровите зони са предприели крайната мярка, допълни още той.

Блокадата на пътя Ямбол-Сливен обаче продължава.

Хората са готови на драстични мерки, за да запазят своите стопанства.

Снощи в репортаж на живо ви показахме Костадин Илиев от село Гранитово, който е готов да запали останалите си животни.Тази сутрин той е бил посетен от кмета на селото и му е даден 24-часов срок да унищожи прасетата си. 
 
Днес на територията на сливенско няма да бъдат извършвани проверките за незаклани животни и дезинфекция. Но областният управител на Сливен Чавдар Божурски заяви пред медиите, че в съвсем кратки срокове ще бъде вдигната блокадата с намесата на властите. 
 
Щом искат да има палежи, да дойдат. Ще има палежи!, категорични са животновъди.  

На живо по фейсбук-страницата на 999 показахме Стефан Стефанов от Крушаре, който се е барикадирал с прасетата, приготвил е и нафта и е готов, ако дойдат властите, да запали всичко. Искат да ме оставят вдовица с 3 деца, коментира през сълзи и съпругата му Силвия Стефанова.  
Запис от предаването можете да проследите на нашата фейсбук-страница. 

КоментариСледвайте ни във Фейсбук

Търси

Най-четени новини днес


ПОЛИЦИЯТА ИЗДИРВА МАРИЯН ТРИФОНОВ ОТ СЛИВЕН

ДОЖИВОТНА ПРИСЪДА ГРОЗИ ЗАПОДОЗРЕНИЯТ ЗА ЗВЕРСТВОТО В СОТИРЯ

МОТОПЕДИСТЪТ, ПОСТРАДАЛ ПРИ КАТАСТРОФА В ЯМБОЛ Е В РЕАНИМАЦИЯ

Само един кандидат за началник на РУО-Ямбол


Най-коментирани новини

ПОЛИЦИЯТА ИЗДИРВА МАРИЯН ТРИФОНОВ ОТ СЛИВЕН

Предвижда се изграждане на стена за катерене в спортна зала „Асеновец“ в Сливен

ПРОТЕСТ И КОНТРАПРОТЕСТ В КРУШАРЕ

Жегата подпали 600 дка сухи треви край боляровското село Воден


Реклама

Следвай ни в Twitter


Follow radio999bg on Twitter

Преводач

ОЩЕ НОВИНИ