Обратно към категорията

ЗА ИНТЕРАКТИВНИТЕ МЕТОДИ В ЦДГ В СТРАЛДЖА

   

ЗА ИНТЕРАКТИВНИТЕ МЕТОДИ В ЦДГ В СТРАЛДЖАПо настояване на директорите на двете ЦДГ в Стралджа „М.Рубенова” и „Здравец” – Денка Йорданова и Живка Илиева, в Стралджа се проведе обучение на учителките на тема :Интерактивни методи в обучението”. В присъствието на кмета Митко Андонов и Мария Толева, зам.кмет лекторът Анелия Калчева от ДИПКУ – Ст.Загора презентира темата в един увлекателен и полезен вариант. Що е това „интеракции” и имат ли те почва у нас, има ли място мозъчната атака в детската градина, как взаимодействието основано на диалога променя мисленето на децата, това бяха част от интересните въпроси подложени на обсъждане по време на обучението в съзвучие с европейските изисквания и на базата опита на местните педагози. Ученето през целия живот започва от детската градина, а осемте референтни нива на това обучение са компетентност, комуникативни умения на роден и чужд език, математическа грамотност, предприемачество…Основната цел, според лектора, остава една: да се възпитават добри деца, бъдещи успешни граждани на страната. Присъстващите изслушаха с внимание г-жа Калчева, която не пропусна да отбележи новата роля на детските учители днес, която не се състои в традиционното твърдение , че „важно е онова, което каже учителя”, а търсенето на алтернативни прийоми и практики с подпомагане обръщане на детето навътре към себе си , провокиране на неговата любознателност и подпомагане само да открие света. Не е за подценяване и насочването на малките към това да назовават чувствата си, да намират сами отговор на въпросите си. „Тъкмо в това се състои смелостта да възпитаваш!”, категорична е лекторката, което се превърна и в повод за активен диалог. 
Г-н Андонов, който високо оцени желанието на детските учители да повишат и актуализират квалификацията си използвайки интерактивни методи, поздрави участниците в курса, изрази увереността си , че обучението ще даде възможност не само за опресняване на знанията и квалификацията им, но и ще бъде в помощ на децата, които на практика ще усетят полезността на обучението.
Последвалото практическо занятие затвърди новите знания на учителите, които благодариха на г-жа Калчева с надеждата, че обучението, като част от практиката „учене през целия живот”, ще продължи с нови срещи през годината по нови теми.

 

Надя Жечева









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Първа пенсионерска Спартакиада в Тунджа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!