Обратно към категорията

Язовирите в ямболско се наблюдават и се поддържат с достатъчно свободен обем

   

Язовирите в ямболско се наблюдават и се поддържат с достатъчно свободен обемВсички язовири на територията на област Ямбол се наблюдават и се поддържат с достатъчно свободен обем, за да поемат евентуални високи води. Това стана ясно след днешното заседание на Щаба за координация на неотложните аварийно-възстановителни работи при бедствия и аварии, свикано от областния управител инж.Николай Пенев.
Доклади относно състоянието на потенциално опасните водни обекти представиха на заседанието представители на общините от Ямболска област и на „Напоителни системи” ЕАД – клон Средна Тунджа.

Четирите язовира, стопанисвани от държавата чрез „Напоителни системи”, са технически изправни, а нивото им се поддържа достатъчно ниско, съобщи инж.Стоян Стоянов – ръководител ХТР Ямбол клон Средна Тунджа. Язовир Малко Шарково е пълен на 60% от общия си воден обем, язовир „Кирилово” – на 30%, язовир „Двата чучура”- на 10%, а язовир „Овчи кладенец” за момента е източен и ще остане така до началото на зимния сезон.

В момента се почиства коритото на р.Поповска от дървета, храсти и наноси, след което предстои почистване и на корекцията на р.Калница. 
От месец юли са възстановени строително-монтажните работи по корекцията на р.Мочурица. Към момента е извършено почистване на растителност, премахване на хумусен хоризонт, надзиждане на предпазни диги и др., а работата по обекта трябва да приключи до края на 2015 г.
Очаква се да бъдат възстановени и дейностите по корекцията на р.Мараш. По план строителството трябва да започне отново през месец октомври и да приключи през 2015 г.

Представители на общините също информираха за състоянието на потенциално опасните водни обекти на своите територии, както и предприетите мерки за привеждането им в техническа изправност там, където са констатирани проблеми.
След представяне на докладите, заместник областният управител и заместник-председател на Щаба за координация Иван Иванов призова за безкомпромисен контрол и навременни превантивни мерки от страна на общините, които стопанисват 27 от общо 31 потенциално опасни водни обекти в Ямболска област.

„Потенциално опасни водни обекти са тези язовири, чието разположение при форсмажорни обстоятелства създава опасност за населени места и инфраструктурни обекти. Това, че даден обект е класифициран като такъв не означава, че той е в неизправно техническо или експлоатационно състояние”, отново поясни г-н Иванов.
В края на заседанието представители на ОУ „Пожарна безопасност и защита на населението” изнесоха инструктаж за дейността на отговорните органи, в случай, че бъде приведен в действие Областния план за бедствия и аварии.

Калина Бакалова









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Котел се възстановява след наводнението
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!