Обратно към категорията

Стойчо Стойчев: "Трансграничният регион Ямбол-Бабаески е неразработен остров за развитие на туризма"

   

НАП съкращават издаваните от нея удостоверения до милион + интервю

Ямболската Търговско-промищлена палата организира посещение на представители от Ямбол и региона в град Бабаески и близките до него селища. Една от целите на пътуването бе обмен на различни видове практики в дейности, свързани с туризма от двете страни на граница, и възможностите за развитие на сектора на база непознати или малко проучени обекти и традиции в транграничния регион.

Посещението бе по проект: „I&IBM - Информационна и Инвестиционна БИЗНЕС МАТРИЦА за трансфер на практики, организационен и експертен капацитет в икономическото развитие и туризма на трансграничния регион “, който ЯТПП изпълнява в партньорство с Търговската борса в Бабаески, област Къркларели, Р.Турция по Програмата за трансгранично сътрудничество България-Турция. Договорът за изпълнение бе подписан на 28.01.2014 г. в София и е класиран в рамките на третата покана за набиране на предложения по програма за трансгранично сътрудничество по ИПП България – Турция, приоритетна ос 1: Устойчиво социално и икономическо развитие, Мярка 1.2: Повишаване на икономическата конкурентно-способност.

Продължителността на проекта е 12 месеца, а основната цел е създаване на съвместна трансгранична мрежа и организационна структура наречена „I&IBM-Информационна и Инвестиционна Бизнес Матрица” от предприемачи, браншови организации, работодатели, инвеститори, сдружения и институции работещи по проблемите на социално-икономическото и регионално развитие, чрез действия, целящи да развият, разнообразят и насърчат устойчивото развитие на туризма и свързаните с него отрасли, върху уникалността на общото природно наследство, изобилието на биологичното разнообразие и културно богатство, насърчаване на развитието на трансграничната зона като уникална дестинация и за привличане на инвестиции и инвеститори в тази област.

 

Как е протекло посещението на ямболската група в Бабаески и региона и какви са перспективите за развитие на туризма в трансграничния регион - отговорите на тези въпроси търсим в разговар по радио 999 с г-н Стойчо Стойчев, председател на ЯТПП (чуйте излъченото интервю в прикачения файл):

 

- Господин Стойчев, Ямболската Търговско-промишлена палата изпълнява проект „I&IBM - ИНФОРМАЦИОННА И ИНВЕСТИЦИОННА БИЗНЕС МАТРИЦА“ по програмата за Трансгранично сътрудничество България-Турция. Завърнахте се от бизнес-визита с делегация от Ямболския регион при партньорите на ЯТПП в град Бабески, Турция. Разкажете ни: как премина посещението, както и какви са впечатленията на хората, участвали в срещите, за фирмите и изобщо за полезността на това посещение.

- Заглавието на проекта звучи доста експертно, но то беше избрано от ЯТПП, тъй като през последните години глобално в целия свят се оформя становището, че туризмът е сектор от икономиката, който се развива много динамично. В него се включват все повече хора – и като работещи в тази сфера, и като инвеститори, и като потребители на туристическите услуги.

Трансграничният регион България-Турция е един неразработен остров в това отношение и ние направихме този извод по времето на нашата работа по проекта. Основните дейности са почти изцяло изпълнени и една от тях бе пътуването на група, в която бяха включени 40 бенефициенти, свързани с туризма в Република Турция.

Предвидено беше да посетим 10-тина обекти от трансграничния регион, които могат да представляват интерес за включване от туроператори като дестинации за посещения. Освен това целта ни беше да видим дали около тези обекти има необходимост от допълнителни инвестиции за прилежаща инфраструктура, за посрещане на посетители, за обслужването им. Убедихме се, че нуждите са големи, тъй като регионът разполага с много богато наследство от миналото.

Видяхме много непознати обекти – например стария център на Къркларели (познат в България като Лозенград). Това е един много интересен град, тъй като в него има тракийско, римско и по-ново наследство, както и такова, което е свързано с религиите. В Къркларели е имало само допреди 100-150 години 40 храма на различните вероизповедания, съжителствали заедно в селището.

Прави впечатление, че с помощта на държавата и на инвеститори, сега започва да се възстановяване на това богато наследство. В старата част на Къркларели се реставрират около 10 сгради - освен религиозните храмове, в града има и стари съдилища от римско време, училища отпреди 100-150 години. Всички те съдържат духа на различните поколения и са много интересни.
Особено ни впечатли едно уникално място в турската част от Странджа планина – пещерата "Дупница". Тя е само на няколко км от българо-турската граница. Едва две такива пещери има на територията на Турция, толкова са като нея и на територията на България.

Посетихме и други обекти и се убедихме, че наистина има много работа по отношение развитието на туристически услуги за този регион. Даже бих казал, че туризмът може да се превърне в един от най-силните сектори в икономиката в градовете и селата на трансграничния регион. Всъщност туризмът и в момента е най-голямото предприятие – ако вземем предвид многото хора, работещи в сферата, базите за настаняване, обектите за посещения, институциите, комуникациите между тях…
Всичко това създава много работни места и ангажира немалко хора и енергия.

- Какви са отзивите на участниците в посещението на тези обекти? Споделиха ли те с Вас, доколко подходящ е трансграничният регион за развитие на туризъм, даже за разработване на общи туристически продукти, които да се предлагата от двете страни на границата.


- Да, ние изследвахме ситуацията и направихме дълбоко проучване сред много хора относно възможностите за развитие на туризъм в региона. И стана ясно нещо много важно – че регионът не само е подходящ за предлагани на този вид услуги, но си има и много предимства в тази посока:

В този регион природата е чиста, съответно храните са с високи екологични показатели. Освен това има непознати места и обекти, които ще предизвикват интерес. Добавихме и традициите на местно ниво – като фолклор, празници, бит и изобщо култура. Това са все неща, които стават все по-търсени в глобалния свят и много хора са потенциални потребители на туристически продукти, в които се предлага всичко това.

Имаме предвид, че и инфраструктурата, комуникациите се развиват бързо и това може да спомогне да се осъществят идеите, възникнали при това посещение и всъщност осъществяване на целите на проекта, по който работим.

Не случайно в него заложихме и разработването на уеб-страница, на която сме публикували всичко видяно и всички резултати от нашето проучване.

В рамките на проекта вече е факт и интересно издание: „ТОП 100 дестинации в регион Ямбол-Къркларели“. От него много хора могат да се запознаят с всички обекти от региона, преди да ги посетят.
Важно е да подчертаем и следното:

През следващата година започва новата програма "Трансгранично сътрудничество България-Турция 2014-2020 година". В нея като основни приоритети са запазени само Културно-историческо наследство и опазване на околната среда и Регионално развитие. Ясно е, че тези, които са разработвали новата програма, са имали информация, че туризмът е актуалната област, в която има много потенциал за развитие на региона от двете страни на границата.
Надяваме се работата ни по проекта да бъде от полза за живеещите в Ямболска област, както и на хората, които живеят в съседната област на РепубликаТурция. Радваме се, че така динамично се развиват връзките между двата региона. Има още много да се направи в тази посока и ние ще продължим да работим за това.

 







Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Животновъди: Притискат ни с документи с невярно съдържание
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!