Обратно към категорията

Възстановяват плащанията по ОП "Околна среда"

   

Възстановяват плащанията по ОП "Околна среда"До две седмици ще бъдат възстановени плащанията по ОП "Околна среда". Това съобщи вицепремиерът по европейски фондове Илияна Цанова. Добрата новина е дошла в разговор, проведен вчера, между Цанова и еврокомисаря по регионалната политика. ЕК е одобрила подобрените ни системи и плащания по ОПОС.

Очакваме 700 милиона лева по ОП "Околна среда" до края на годината, заяви вицепремиерът на брифинг днес след приключването на проверката на Европейската комисия на системите за управление и контрол по Оперативните програми "Околна среда" и "Регионално развитие".

Променени са били две постановления за управлението на финанси от ЕС. Създават се Съвет за координация на контролните органи, където влизат агенциите за финансова инспекция и за обществени поръчки, Сметната палата, браншови организации. Този съвет ще се среща веднъж месечно независимо дали политическото тяло иска или не, въпросите ще се решават в оперативен порядък, за да няма повече спрени европрограми.

Ще бъде създаден и Съвет за финансови корекции, който щял да има ролята на медиатор между бенефициенти и управляващи органи при наложени корекции и несъгласия, ще работят и външни експерти. Ще се решават технически казуси, за да не се стига до съдебни спорове.
Ще се измени и допълни методологията за финансови корекции. Става ясно, че над 150 млн.лв. са корекциите само по ОП "Околна среда", все още не е ясно колко ще са корекциите по "Регионално развитие".

Разглеждат се хипотези, при които бенефициентът е изпълнил всичко законово, но уредбата ни не е синхронизирана с европейската, казуси, при които има изрични указания, с които бенефициентът се е съобразил, но пак има корекции.

Тя информира, че към момента държавният бюджет е разплатил около 450 млн. по двете оперативни програми. Важно е да получим тези пари от Европа, за да може да плащаме по сключените договори, защото бюджетът не може да си позволи повече, коментира Цанова.
Около 1,6 млрд. са под риск, за това че година и половина не може да бъде избран сертифициращ орган на Държавен фонд земеделие, съобщи още Цанова. Процедурата отново се обжалва, очакваме КЗК да се произнесе и когато имаме становището им, ще вземем становище как ще постъпим, добави тя.









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Социални работници разнасят храна и лекарства на възрастните по домовете им
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!