Обратно към категорията

Очаква се повишение на речните нива

   

Очаква се повишение на речните ниваВ петък и събота се очаква повишение на речните нива. По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ)  днес още в ранните сутрешни часове ще завали в западните райони, а по-късно през деня и в Централна България ще превалява дъжд, предимно слаб, по високите западни полета - примесен със сняг. Очакваните количества ще са от 1 до 5л/кв.м, в северозападните райони до 8-1л/кв.м.

Утре ще бъде облачно и дъждовно, като в Западна България дъждът ще преминe в сняг. На места, главно в източната половина от страната и в Рило-Родопската област се очакват значителни валежи с количества (сумарно за денонощието) - между 30 и 50 л/кв.м, в отделни райони и повече, а в останалата част от страната - между 15 и 30 л/кв.м.

В събота валежите ще отслабнат, но почти навсякъде дъждът ще премине в сняг. Очаквани количества - между 10 и 20 л/кв.м. През изминалото денонощие речните нива в страната са се понижавали или са се задържали.

Към настоящия момент водните количества на почти всички наблюдавани реки са над праговете за високи води. В почти цялата страна почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток.

Днес на база метеорологичната и хидрологична обстановка не се очаква съществена промяна при речните нива. В петък и в събота, в резултат на прогнозните валежи и повишената почвена влага, се очакват по-съществени повишения на реките в Дунавския басейн, Източнобеломорския басейн и Западнобеломорския басейн.

От системите за ранно предупреждение за реките  Марица, Тунджа и Арда  към момента са обявени следните кодове:

Марица: Сазлийка при Гълъбово – оранжев  код - "Риск за  тревога" - Нивото на р. Сазлийка при Гълъбово плавно се понижава, от 6 – ти  март около обяд ще започне да се повишава и на 7-ми срещу 8 – ми март  ще надмине оранжевия праг.

Марица при Пловдив, при  Харманли и при  Свиленград  - жълт код - "Предупреждение" - Нивото на р. Марица при Пловдив има вероятност да достигне жълтия праг за предупреждение на  7 – ми  март след обяд; Нивото на р. Марица при Харманли се понижава, но от 6 – ти март вечерта ще започне да се повишава и на 7 – ми март ще премине жълтия праг за предупреждение, след което ще започне да се понижава.

Нивото на р. Марица при Свиленград се задържа, но от 6- ти март  вечерта ще започне да се повишава и на 7-ми срещу 8-ми март ще премине жълтия праг за предупреждение, след което от 9-ти март ще започне да се понижава.

Тунджа при Елхово и Мочурица при Воденичане е обявен - оранжев код - "Риск за тревога" - Нивото на р. Тунджа при гр. Елхово плавно се понижава, но ще остане над оранжевия праг за предупреждение. Очаква се на 7- март  да започне повишение, но няма да достигне червения праг за предупреждение; Нивото на р. Мочурица при с. Воденичане се понижава, очаква се на 6-ти март  рязко да започне да се повишава. Същият ден ще премине жълтия праг за предупреждение, а на 7-ми март  ще премине и оранжевия такъв, като повишението ще продължи, но няма да достигне червения праг.

За река Тунджа при Ямбол е обявен - жълт код - "Предупреждение" - Нивото на р. Тунджа при гр. Ямбол се понижава плавно, но ще остане над жълтия праг, прогнозира се на 6-ти март  срещу 7 – ми март  да започне да се повишава, като не се очаква да премине оранжевия праг .

Река Ардинска при Ардино – оранжев код - "Риск за тревога" - Нивото на р. Ардинска при Ардино ще се повишава като на 6- ти март около обяд ще премине жълтия праг, късно вечерта и оранжевия праг за предупреждение;

Елховска при Рудозем  - жълт код - "Предупреждение" - Нивото на р. Елховска при Рудозем ще се повиши и на 6- ти март ще премине жълтия праг след което ще започне да спада.

Днес от 11:00 часа се активира работа на Оперативното звено в Министерство на околната среда и водите. Дадени са предписания на кметовете на съответните общини в рамките на населените места, на „Напоителни системи“ ЕАД и областните управители извън населените места да поддържат проводимостта на речните легла.









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Две брутални убийства потресоха ямболски квартал
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!