Обратно към категорията

Промени в Кодекса за социално осигуряване

   

Промени в Кодекса за социално осигуряванеНародното събрание прие на първо четене промените в Кодекса за социално осигуряване. "За" пенсионната реформа  гласуваха депутатите на ГЕРБ, Реформаторския блок, БДЦ и АБВ, както и четирима депутати от ДПС.

Други шестима от депутатите на ДПС се въздържаха, а по-голямата част от парламентарната им група не участва в гласуването. Въздържа се и групата на Патриотичния фронт. Срещу законопроекта гласуваха депутатите от БСП и "Атака", които имаха собствени законопроекти за промени, отхвърлени от мнозинството.

Предвижда се плавно увеличаване на възрастта за пенсиониране на мъжете и жените до достигане на 65 години и за двата пола към 2037 г. за масовата трета категория труд. Предвижда се стажът за пенсиониране също да се увеличава с по 2 месеца годишно до достигането на 40 години за мъжете и 37 години за жените към 2027 г.

За лицата, които нямат изискуемия осигурителен стаж, който е не по-малко от 15 години действителен такъв, се предлага също плавно увеличаване на възрастта за пенсиониране, която да достигне през 2029 г. 67 години. Възрастта за пенсиониране на упражняващите първа и втора категория труд също плавно ще се увеличава до достигане на 55 години за първа категория и 60 години за втора. В момента работещите първа категория труд мъже се пенсионират на 52 години и 8 месеца, а жените – на 47 години и 8 месеца.

От 1 януари 2016 г. се предлага въвеждане на възраст за пенсиониране на работещите в сектор "Отбрана и сигурност", като възрастта следва да е 52 години и 10 месеца. Предлага се плавно увеличаване на възрастта до достигане на 55-годишна възраст. Срещу тази реформа има остра съпротива от страна на синдикатите и служителите в МВР.









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

60 години любов, разбирателство и подкрепа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!