Обратно към категорията

Предпразнична тръпка в Община Стралджа

   

Предпразнична тръпка в  Община СтралджаВ нетърпеливо очакване на два празника в неделя  тръпнат жителите на община Стралджа- традиционният Трифон Зарезан и кукерски игри. Като част от очарованието на неделния ден се приема и отбелязване Деня на влюбените.
Лозари и винари от Стралджа ще се съберат в предиобеда и всеки, който е майстор на вино ще има възможност  да се включи в конкурса за най-добро домашно бяло и червено вино. Трифонското зарязване на лозята традиционно ще бъде в местността „Пясъка”. Благословии ще има, пожелания за берекет, песни и много наздравици. Малко по-късно ще бъдат обявени и отличените в конкурса  вина.
По същото време жителите на най-голямото село Зимница ще отдадат заслужено уважение на традиционния празник на лозята и виното. Зарязването с благослов за плодородие е само началото.  Енорийският свещеник отец Борис ще отслужи водосвет, ще последва концерт с участието на  певческа група „Зорница” и оркестър Стралджа със солисти Райна Иванова и Денка Йорданова. И зимничани ще се надпреварват за доказване на майсторство в домашното  винопроизводство. Най-добре представилите се ще получат грамоти и награди.
И докато  в Стралджа и Зимница вдигат наздравици за Трифон-Зарезан, в Иречеково кукери ще раздрънкат хлопки, за да изгонят злите духове и да пожелаят спорна и добра година. Ден преди това във Воденичане също организират пищен кукерски празник. 









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Окончателно: ВАС отмени заповедта на ОДБХ – Ямбол за евтаназия на стадото на Ана Петрова от Болярово
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!