Обратно към категорията

Ще свалят номерата на колите и на шофьорите с изтекли книжки

   

Ще свалят номерата на колите и на шофьорите с изтекли книжки Ако не сте си подновили книжката, също се водите неправоспособен шофьор и колата се дерегистрира", каза днес по NOVA председателят на транспортната комисия в парламента Настимир Ананиев. Той обясни подробно кога тази мярка се прилага съгласно последните промени в Закона за движение по пътищата.

Номерата на колите ще се свалят също ако бъде установено, че автомобилът няма валидна застраховка "Гражданска отговорност". Санкцията се налага и ако водачът шофира с концентрация на алкохол в кръвта над 0.5 промила или със следи от наркотични вещества в кръвта. Отказът за тест на място за алкохол и наркотици също води до дерегистрация на превозното средство

Свалянето на номерата се прилага и при сядане зад волана без шофьорска книжка. "Абсолютно всички органи на реда вече разполагат с таблети. Чукат вашето име и проверяват имате ли шофьорска книжка", обясни Ананиев и допълни, че при забравена шофьорска книжка няма да се свалят номерата.

В зависимост от провинението отписване от системата на МВР може да продължи минимум 6 месеца и максимум 12 месеца. За връщането на колата на пътя трябва да се мине отново през цялата процедура, като при първа регистрация - преглед в КАТ, редене на опашки за номера и документи, и т.н., Ананиев напомни статистиката, че между 500 и 600 шофьори седмично биват хващани да шофират без шофьорски книжки, а около 15 хиляди са нарушителите на пътя, шофиращи след употреба на алкохол и наркотици.









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Две брутални убийства потресоха ямболски квартал
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!