radio 999

България е бедна и корумпирана според 82% от гражданите


23/01/18 15:47:11коментари:0България е бедна и корумпирана според 82% от гражданите

82% от българското население подкрепя твърденията, които се разпространиха в западните медии, че България е бедна и корумпирана държава. Това сочат данни от експресен сондаж на социологическата агенция "Галъп интернешънъл".

 
Този проблем днес е повече от актуален, защото в Народното събрание тече обсъждането на внесения от БСП вот на недоверие срещу кабинета "Борисов 3", като темата за вота е "корупция".
 
На противоположния полюс - 16% от анкетираните са заявили, че не са съгласни с тези твърдения, а 2% не могат да преценят дали страната ни е бедна и корумпирана.
 
Всъщност новините от западните медии, според които България тъне в корупция, не са достигнали масово до народа. На въпрос "Вие лично чухте ли скорошните твърдения в западни медии, че България е бедна и корумпирана страна" 35% от анкетираните са отговорили отрицателно. Останалите 65% от българите са запознати с тези твърдения.
 
Според 67% от анкетираните българи докато България е ротационен председател на Съвета на ЕС, партиите трябва да загърбят всички противоречия помежду си. 27% сочат, че това не е редно, а 6% не могат да преценят или са без мнение по въпроса.
 
Почти половината от запитаните (49%) са съгласни, че България трябва да помогне на Турция за затоплянето на отношенията между Турция и ЕС. Голям е и процентът от българи, които са на противоположното мнение - 42% смятат, че България не трябва да се меси в тези отношения. 9% са без мнение.
 
Темата за качеството на демокрацията у нас и за концентрацията на власт и влияние явно все повече си пробива път в обществото ни. 51% от българите твърдят, че демокрацията в страната ни е застрашена. 40% - че не е застрашена. На този въпрос отново 9% са без мнение. Данните могат да послужат само за хипотеза, но са важна "сигнална лампа", обясняват от "Галъп".
 
На фона на най-различните протести, които заляха страната ни през последните седмици, 38% от българите са готови да се солидаризират пряко с някаква форма на протест по темите от последните седмици, а 60% - не. Тези 38% са около 2 милиона българи, които споделят сериозна критика към статуквото. 
Макар и да са малцинство, те са ясно свидетелство, че общественото напрежение явно е остава валидно, дори и на фона на тържественото откриване на европредседателството.
 
50% от запитаните българи възприемат мнението, че убийствата от последните седмици са по-скоро свързани с политиката. 37% пък смятат, че убийствата нямат общо с политиката, а останалите се затрудняват да отговорят. 
Подобни въпроси показват ясно дълбокото и трайно недоверие на гражданите към политическия процес в страната, макар да въпросите да следят по-скоро обществения инстинкт по деликатни теми.
 
Сондажът показва и че все още мнозинството от българи не одобрява влизането на еврото - 48% от анкетираните не искат европейската валута да заменя националната ни такава, а 46% са на мнение, че влизането на страната ни в Еврозоната е по-скоро положително нещо.
 
Спрямо предишни социологически проучвания може да се направи равносметката, че неохотата към еврото намалява. Въпреки това изглежда следва да се положат повече усилия за поясняването на потенциалните ползи за страната ни от влизането в Еврозоната.
 
Проучването е направено сред 801 пълнолетни български граждани в периода 15 и 16 януари 2018 г.

КоментариСледвайте ни във Фейсбук

Търси

Най-четени новини днес


Една малко по-различна история за новия и по-хубав градински мост в Ямбол

Отломки от разрушавана сграда на “фирмата на кмета” паднаха върху движеща се кола

Ямболски бизнесмен сравнява кметовете на Ямбол и "Тунджа"

Пострадалите в катастрофата с автобус на „Тракия“ остават без обезщетения


Най-коментирани новини

Отломки от разрушавана сграда на “фирмата на кмета” паднаха върху движеща се кола

Родилка почина в болницата в Сливен. Близките подозират лекарска небрежност

Прокуратурата се зае със смъртта на родилката в Сливен

Започва фестивалът на народната носия в Жеравна


Реклама

Следвай ни в Twitter


Follow radio999bg on Twitter

Преводач

ОЩЕ НОВИНИ