ПРИЕХА САМО ЕДИН ОТ ТЕКСТОВЕТЕ В ПАКЕТА "МАКРОН"


10/01/19 18:32:11коментари:0ПРИЕХА САМО ЕДИН ОТ ТЕКСТОВЕТЕ В ПАКЕТА "МАКРОН"

Комисията по транспорт в Европейския парламент отхвърли днес два от докладите от пакета „Мобилност“ и прие един от тях, свързан с искането камионите да се връщат веднъж на четири седмици в държавата, в която са регистрирани фирмите. Приемането на само един от трите доклада от пакета доведе до юридически прецедент - все още не е ясно дали пакетът може да бъде гледан в пленарна зала. По време на гласуването български превозвачи организираха протест пред ЕП.

Противоречиви са интерпретациите за днешното гласуване - западните превозвачи и синдикати гледат на днешното гласуване като успех, защото не бяха приети исканията, зад които и България заставаше, шофьорите да могат да почиват в кабините си. От друга страна, те не са доволни, че пакетът „Мобилност“ в момента е блокиран, но от своя страна България е доволна от това.
 
Фактът, че камионите трябва да се връщат в България, не е положителен за нас.
Още от сутринта Български тирове с протестни плакати бяха паркирани по протежението на площад „Шуман“.
Протестът започна с шествие до площад „Люксембург“.
При изключителни мерки за сигурност българските шофори преминаха през центъра на Брюксел.На площад Люксембург, те се срещнаха със своите румънски колеги несъгласни да се връщат за задължителна почивка на всеки 4 седмици и да им се забранява да спят в кабините на камионите.
Малко след 12 ч. министърът на транспорта Росен Желязков слезе при протестиращите, за да им съобщи, че няма единодушно гласуване по пакета „Мобилност“.
Българските евродепутати обявиха като победа гласуването само на един от текстовете в транспортната комисия - за каботажа. Според тях по този начин нормативът не може да мине в парламента.
Протестът завърши с дунавско хоро.
Транспортният министър Росен Желязков разговоря с колегата си от Полша и двамата се съгласиха, че ще продължат съвместните си действия.
Следващата седмица ще стане ясно дали е възможно движение по пакета „Мобилност“ в рамките на този парламент, или ще остане за следващия парламент след евроизборите през май.
Източник и снимка: БНТ
 

КоментариСледвайте ни във Фейсбук

Търси

Най-четени новини днес


Лишават малките населени места от пощенски станции

ШОКИРАЩО: МЪЖ ПРЕГАЗИ КУЧЕ С АВТОМОБИЛА СИ

ПРЕГАЗЕНОТО КУЧЕ В ЯМБОЛ СЕ ВЪЗСТАНОВЯВА

На Видовден – излизат наяве всички сторени злини


Най-коментирани новини

Профилактика на светофарната уредба до ХЕС в Ямбол

Лишават малките населени места от пощенски станции

РОДЕНО В ЯМБОЛ МОМИЧЕ ТЪРСИ БИОЛОГИЧНАТА СИ МАЙКА

Изводи от матурата по БЕЛ: Безпрецедентно ниски оценки


Реклама

Следвай ни в Twitter


Follow radio999bg on Twitter

Преводач

ОЩЕ НОВИНИ